Download Play

Discussion in 'Acekard' started by arapozo, Jun 6, 2008.

Jun 6, 2008

Download Play by arapozo at 1:00 AM (3,035 Views / 0 Likes) 27 replies

  1. arapozo
    OP

    Member arapozo GBAtemp Regular

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    135
    Country:
    Dominican Republic
    Hello, I just got my new AK2 and i waned to try the download play function, but to my surprise it doesnt work. I´m using the lastest version of the bliss custom os.
    I get to the point where the client ds starts the nintendo logo and it just stops there. I´ve enabled download play in the patches menu but to no avail.
    The titles i tred was mario kart DS and New super mario bros.
    What could be the problem?
     


  2. Ferrariman

    Member Ferrariman Hip-Flop and cRap

    Joined:
    Dec 9, 2007
    Messages:
    3,357
    Location:
    Canader.
    Country:
    Canada
    I think you need to flash your ds. Not sure though...
     
  3. Destructobot

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    Are you using trimmed roms? Some trimmers remove too much of the file, and this can break download play.
     
  4. arapozo
    OP

    Member arapozo GBAtemp Regular

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    135
    Country:
    Dominican Republic
    You´re probably right. I trimmed them with rominator, but the new version of rominator does not have the option of safe trimming like the older one.
    I´ll try an untrimmed one.
    What trimmer could i use that will not break compatibility.
     
  5. Ferrariman

    Member Ferrariman Hip-Flop and cRap

    Joined:
    Dec 9, 2007
    Messages:
    3,357
    Location:
    Canader.
    Country:
    Canada
    Yes it does.
     
  6. Bri

    Member Bri GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Dec 25, 2007
    Messages:
    3,413
    Country:
    United States
    Rominator does have an option for safe trimming.

    File->Settings->Flashing->Use "Safe Trimming" Method

    -Bri
     
  7. Destructobot

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    I use NDSTokyoTrim. Very fast, and it doesn't over trim.
     
  8. Salamantis

    Member Salamantis GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Feb 20, 2007
    Messages:
    1,945
    Country:
    Canada
    Rominator 2008
    Preferences > Flashing
     
  9. s0ldats

    Newcomer s0ldats Member

    Joined:
    Mar 12, 2007
    Messages:
    42
    Country:
    United States
    please report back after you try an untrimmed/safe trimmed rom.. i'd like to know about download play compatibility...
     
  10. dls1

    Newcomer dls1 Newbie

    Joined:
    Jun 6, 2008
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    So whats the advantage of using a trimmed rom as opposed to a normal rom?
     
  11. Urza

    Member Urza hi

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    6,493
    Country:
    United States
    Smaller file sizes.
     
  12. arapozo
    OP

    Member arapozo GBAtemp Regular

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    135
    Country:
    Dominican Republic
    I didn't see the option at first. I've enabled it and will trim them again and test and report back the results.
    Thanks for all the info.
     
  13. BlueStar

    Member BlueStar GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 10, 2006
    Messages:
    4,094
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    OK, had my first test of the download play functions of the AK2 last night and the result was pretty epic fail. I tried to play download play with that LOL game (with the download play patch enabled) and got something I hadn't seen for a long time - the communication error screen. Now, I know the first question is going to be if I trimmed the rom. Yep, I trimmed it with the little 13k trim.exe I trim all my roms with. I've never really been convinced about this 'trimming killing download play' theory because I use the download play functions a lot, I trim all my roms and since the R4 firmware that sorted download play I've never had a problem with any game.

    So I popped out my AK2 and swapped my microSD into my R4 (I've still got the R4 firmware on my microSD) and download play worked first time. I've not had a chance to check an untrimmed rom, but even if that works, how come the R4 can achieve download play from a file the AK2 can't? If the idea is that trimming removes or corrupts some data in the ROM which download play relies on, shoudn't neither card be able to run it?
     
  14. FreshSoul

    Member FreshSoul GBAtemp Regular

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    157
    Country:
    United States
    i don't trim any of my roms... if you run out of room on your sd, just take some out. In reality, you're never ever going to play 30+ games at once...

    I have a 4g, and when I feel it up, at most, I play 5 games on a regular basis?
     
  15. arapozo
    OP

    Member arapozo GBAtemp Regular

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    135
    Country:
    Dominican Republic
    I can confirm that you can Trim your roms with Rominator using the safe trimming option and download play will work. Tested it yesterday with a couple of games.
     
  16. BlueStar

    Member BlueStar GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 10, 2006
    Messages:
    4,094
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    Tried LOL untrimmed as well now - Download play still no workie. Still fine on R4, trimmed or untrimmed.

    Other games are fine on the AK2, and I've still not found a game which works untrimmed but not trimmed. Either people are using more ham-fisted trimming applications than me or it doesn't make a difference.
     
  17. Bri

    Member Bri GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Dec 25, 2007
    Messages:
    3,413
    Country:
    United States
    Since nobody has chimed in saying that it works fine for them, it's possible that LOL simply doesn't work with download play with the current firmware. Post your findings on the Acekard site, and they may be able to fix it in a future firmware release, or someone might at least report that it works for them (in which case you could try to figure out why it doesn't work for you).

    -Bri
     
  18. BlueStar

    Member BlueStar GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 10, 2006
    Messages:
    4,094
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    Will do - to be fair I tried it before the new firmware came out last week, so it's possible it's fixed through that (Although it's not mentioned in the changelog)
     
  19. Bri

    Member Bri GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Dec 25, 2007
    Messages:
    3,413
    Country:
    United States
    Try with the new firmware and let us know if it works.

    -Bri
     
  20. jabjab

    Member jabjab GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    387
    Country:
    United States
    didn't get LOL working either with the previous loader version
     

Share This Page