Downgraded firmware and can no longer run browser exploits

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by veekay, Apr 26, 2015.

  1. veekay
    OP

    veekay Advanced Member

    Newcomer
    94
    12
    Jan 30, 2008
    United States
    Sorry if this is the wrong section for this. This is all on an original 3ds xl.

    I downgraded my emunand from 9.5 to 9.2 so I could spoof the firmware version and do a system transfer.

    I moved my emunand to my sysnand and everything boots fine and shows being on 9.2.

    The problem is that I can no longer run any browser exploits such as gateway, rxtools or the spoofing. The browser just crashes with an error, freezes or in the case of gateway shows garbled colors.

    I went back and made sure to reinstall the older browser again and the same thing.

    I'm not sure what I'm missing here, but being this close to finally doing a system transfer is horrible to keep failing.

    Nands are unlinked and that is the reason for having to move the eumnand over as that is what I have been using for months.

    Thanks for any help!
     
  2. thorasgar

    thorasgar Checkout my evil Soon-in-atorâ„¢

    Member
    3,405
    1,844
    Jul 3, 2010
    United States
    Have you tried clearing the cache?
     
  3. The Real Jdbye

    The Real Jdbye Always Remember 30/07/08

    Member
    GBAtemp Patron
    The Real Jdbye is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    11,440
    4,753
    Mar 17, 2010
    Norway
    Alola
    Garbled colors means something is happening at least. Try clearing all browser data (there's a button in the browser settings) and trying to load an exploit afterwards without loading any other pages first. It might be as simple as that.
    I'm assuming you have a hardmod since you attempted this and you also said you went back to reinstall the older browser.
    It might be that you missed something when you downgraded. Moving emunand over to sysnand is a complicated process I don't really know that much about, but where did you get the firm0/firm1 partitions to inject into the NAND? (so as to not brick sysNAND). Do they match your firmware version?
     
  4. json

    json MUSCLEMAN

    Member
    690
    772
    Aug 9, 2013
    Burkina Faso
    Garbled colors means his FIRM is too new (ie 9.3 or higher)
     
  5. The Real Jdbye

    The Real Jdbye Always Remember 30/07/08

    Member
    GBAtemp Patron
    The Real Jdbye is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    11,440
    4,753
    Mar 17, 2010
    Norway
    Alola
    False. I get garbled colors whenever I boot the browser exploit. Usually it goes black and loads the launcher after that, but sometimes it glitches up and gets stuck there. I imagine it would get stuck in the same way if the browser cache was causing issues.
    However, that doesn't mean that's not the issue he's having (which is why I asked where he got the firm0/firm1 partitions)
     
  6. veekay
    OP

    veekay Advanced Member

    Newcomer
    94
    12
    Jan 30, 2008
    United States
    Cleared cache multiple times. No idea what is meant about the firm0/firm1 part though.

    I had to hardmod after discovering I couldn't get back into gateway or anything else.
     
  7. jefffisher

    jefffisher GBAtemp Maniac

    Member
    1,347
    211
    Dec 17, 2006
    United States
    i just realized if you installed the list of cia's i gave you i told you 0004013820000002 instead of 0004013800000002 because i thought you had a new3ds so this might be my fault.
    you're probably still on NATIVE_FIRM v19216
     
  8. The Real Jdbye

    The Real Jdbye Always Remember 30/07/08

    Member
    GBAtemp Patron
    The Real Jdbye is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    11,440
    4,753
    Mar 17, 2010
    Norway
    Alola
    Well then. Let me ask you a different question.
    How did you copy the emuNAND onto your sysNAND? What are the steps you took, did you follow a guide?
    I'm asking as copying emuNAND onto sysNAND (if it's above a certain firmware) without fixing the firm0/firm1 partition is known to brick sysNAND because Gateway modifies something in those partitions on newer emuNAND firmwares, so I just find it strange that you didn't brick if you don't know what those are :P
     
  9. veekay
    OP

    veekay Advanced Member

    Newcomer
    94
    12
    Jan 30, 2008
    United States
    I had already finished the files before you sent the list so I just went off the comparison I ran.

    The Real Jdbye

    I just used gateway to copy the emunand onto the sysnand and rebooted. Everything acted like normal, showed the right firmware, but the web browser acted like it was still 9.5 instead of 9.2 even after going back and installing 0004003000009402.cia again, which from what I gather is the older browser file.
     
  10. Neptune

    Neptune GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,588
    531
    Dec 7, 2003
    United States
    Internet
    "I downgraded my emunand from 9.5 to 9.2 so I could spoof the firmware version and do a system transfer. "

    How did you "downgrade" ?
     
  11. veekay
    OP

    veekay Advanced Member

    Newcomer
    94
    12
    Jan 30, 2008
    United States
    I looked up the firm0/firm1 stuff and see what you mean. Of course since I don't have a 9.2 nand I can't extract those. Since my 9.2 boots I'm not sure if that will fix the issue, but I am going to try it with my 9.0 copy and just see if I can get back on 9.0 with a working browser.

    Removed all the files updated in 9.5 and reinstalled the 9.2 files
     
  12. Neptune

    Neptune GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,588
    531
    Dec 7, 2003
    United States
    Internet
    Why didn't you just reflash your 9.2 image using emuNANDTool ? Chances are it didn't completely downgrade something
     
  13. veekay
    OP

    veekay Advanced Member

    Newcomer
    94
    12
    Jan 30, 2008
    United States
    So I loaded my 9.0 and extracted the firm0/firm1 and put my emunand back to 9.0 and injected those and flashed it back to the sysnand and now everything works as it should. Nintendo finally relinked my NNID to my old console so I can finally try a transfer again.
     
  14. json

    json MUSCLEMAN

    Member
    690
    772
    Aug 9, 2013
    Burkina Faso
    Told ya :P
     
    Osmosis likes this.
  15. Elusivo

    Elusivo GBAtemp Fan

    Member
    448
    112
    Jun 21, 2013
    So flashing a 9.2 emunand into a 4.5 sysnand (4.5 is the highest my sysnand ever been) is a no no after all?
    or the problem is with downgrading?