Do Chinese versions of NDS games exist?

Discussion in 'NDS - Console and Game Discussions' started by NextStep, Dec 12, 2007.

Dec 12, 2007
  1. NextStep
    OP

    Member NextStep GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    145
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Hi, I'd like to know if there are any Chinese language NDS games?

    if so, msg me for details pls.

    Also, I post this in two different forums sections, cause didn't know in which it fall into.
     


  2. Maikel Steneker

    Member Maikel Steneker M3 Fanboy

    Joined:
    May 16, 2007
    Messages:
    3,396
    Country:
    Netherlands
    Yeah, but if I'm not mistaken they're all nuked because they're actually iQue DS games, which normally can't run on a Nintendo DS.
    Don't do that, it's annoying. Just post it in one section, even if it's the wrong one.
     
  3. soliunasm

    Member soliunasm GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    315
    Country:
    United States
    Yes, they're playable on this system:
    [​IMG]

    [​IMG]
    Omg! Zero Mission on the DS D:

    If you search on certain sites, you can find them:
    [​IMG]
     
  4. mkoo

    Member mkoo GBAtemp Fan

    Joined:
    Aug 30, 2007
    Messages:
    448
    Country:
    Turkey
    You can't play Chinese games on any other ds because they lack Chinese charecters support. However iQue DS can be used to play all other DS games.
     
  5. soliunasm

    Member soliunasm GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    315
    Country:
    United States
    Which is why someone should at least start importing a couple for sale, I would love to be able to play every DS game, and say I have an "iQue" xD
     
  6. FAST6191

    Reporter FAST6191 Techromancer

    pip
    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    21,738
    Country:
    United Kingdom
    Everyone has mentioned the iQue now but I seem to recall iQue games working for some on standard DS models.

    Also Chinese translations (normally from Japanese) are prolific (I reckon there are easily more Chinese translations (normally simplified) than there are for all the other languages combined).

    Alas I have not been paying much attention to the Chinese translation scene (Chinese language stuff aside from the flash cart makers and occasionally stuff like crystaltile2 seems to be the only language not represented by major sites) so I am afraid I will have to point you towards yyjoy/ndsbbs and co.
    http://www.ndsbbs.com/
     
  7. legendofphil

    Member legendofphil Phil no Densetsu

    Joined:
    Nov 19, 2002
    Messages:
    2,214
    Country:
    United Kingdom
    If I remember rightly the only difference between a Nintendo DS and an iQue DS was the iQue DS had an extended firmware to cope with the Chinese character set.
     
  8. NextStep
    OP

    Member NextStep GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    145
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    i just remembered i made this topic. too busy with finals these days.

    anyways, i wanted to say "thanks for the replies" [​IMG]

    its too bad i cant play chinese NDS games, but the info about the iQue is really interesting.

    thanks again

    edit: i definitely would've bought one when i was in HK and China this summer if i had known about them beforehand, missed my chance. [​IMG]
     
  9. FAST6191

    Reporter FAST6191 Techromancer

    pip
    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    21,738
    Country:
    United Kingdom
    The translations work fine on normal DS models (more the exception than the rule but the Chinese version of Zelda appeared before the US one).
     
  10. Jaejae

    Member Jaejae Superfly Don't Used

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    625
    Location:
    Auckland, New Zealand
    Country:
    New Zealand
    Would it not be possible to dump the iQue firmware to then install on a normal NDS?
     
  11. Twiffles

    Member Twiffles танковые победы

    Joined:
    Sep 6, 2007
    Messages:
    1,925
    Country:
    Germany
    Like FlashMe? What's the use of that? >_>
     
  12. myuusmeow

    Member myuusmeow GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    1,643
    Country:
    United States
    The iQue has a larger space to hold the 2 times as big characters, so no, wouldn't work.
     
  13. Jaejae

    Member Jaejae Superfly Don't Used

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    625
    Location:
    Auckland, New Zealand
    Country:
    New Zealand
    Hmmm, I suppose it would have to have more memory....
     
  14. NextStep
    OP

    Member NextStep GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    145
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    besides, theres only 4 chinese dumps, which isnt worth modifying.
     
  15. Whizz

    Member Whizz When things don't go right, go left.

    Joined:
    Nov 20, 2007
    Messages:
    628
    Location:
    Turn around...
    Country:
    Netherlands
    Someone flashed FlashMe to their iQue and after that it wouldn't play Chinese games anymore. The normal DS could have enough memory already...
     
  16. arctic_flame

    Member arctic_flame GBAtemp ATMEGA8 Fan

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    2,840
    Location:
    England land
    Country:
    United Kingdom
    Actually, a relatively simple ASM patch, even theoretically possible via an AR code allows the games to boot on any DS.
     
  17. Lumstar

    Member Lumstar Princess

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Messages:
    3,531
    Location:
    Darling
    Country:
    United States
    Zero Mission? No, that's a GBA one. You can barely read "iQue Game Boy Advance" on the box.
     
  18. coolbho3000

    Member coolbho3000 GBATemp Kikkoman Naturally Brewed SoySauce Fanatic

    Joined:
    Apr 29, 2007
    Messages:
    2,095
    Location:
    Kikkoman Factory
    Country:
    Yes but who knows what the game will do when it can't read chinese characters from the firmware?
     
  19. paul1991

    Banned paul1991 Banned

    Joined:
    May 5, 2007
    Messages:
    680
    Country:
    United States
    Chinese games work on any DS. I can run them on my R4 as clean roms and you can IPS patch them to work on the NCard. What it means by "larger firmware chip to cope with the chinese characters" is that the MENU(pictochat, DlPlay) needs to be in chinese, which the standard 512Kb ds FW chip can't hold. The iQue games are not nukes and play fine on any flashcart, but I assume that a real iQueDS cart could not display the title in the main menu of a nintendoDS. It would probably be random letters because it can't display the chinese characters.

    I have played iQue games on my japanese and american DS's without installing flashme. You guys know not of what you speak.
     
  20. Lumstar

    Member Lumstar Princess

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Messages:
    3,531
    Location:
    Darling
    Country:
    United States
    Then why aren't the iQue games being posted on the front page of sites like gbatemp.net which catalog releases? There clearly is a reason, whatever it may be.
     

Share This Page