Disgaea translation

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by Noitora, Jun 28, 2008.

Jun 28, 2008

Disgaea translation by Noitora at 12:58 PM (21,262 Views / 0 Likes) 83 replies

  1. Noitora
    OP

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece


  2. thedicemaster

    Member thedicemaster GBAtemp Addict

    Joined:
    Apr 26, 2008
    Messages:
    2,412
    Country:
    Netherlands
    actually, it's supposed to be the PSP game+ some extra features.
     
  3. pilotwangs

    Member pilotwangs GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    1,025
    Country:
    United Kingdom
    Nice work.
     
  4. Noitora
    OP

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
    woof
     
  5. Hadrian

    Former Staff Hadrian Better than Craigslist

    Joined:
    Oct 12, 2004
    Messages:
    16,978
    Country:
    United Kingdom
    I heard that this is a bad quickly made port, can anyone clarify that?

    Nice to see more people go into translation (will keep those impatient types happy) but I can wait for the September release.

    From what I've read there are some bits new to DS that aren't in the PS2/PSP versions.
     
  6. CockroachMan

    Member CockroachMan Scribbling around GBATemp's kitchen.

    Joined:
    Jan 14, 2006
    Messages:
    3,889
    Location:
    Brazil
    Country:
    Brazil
    An english version is already confirmed for later this year.. just have some patience people [​IMG]
     
  7. Shyvnal

    Member Shyvnal GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    169
    Location:
    UK, Birmingham
    Country:
    United Kingdom
    Interesting. I had a look myself, tried a few things but always ended up with a black screen. Looking at the ps2's data (http://pastebin.com/f7e0766fd):
    The talk.dat 533kb, the ds's is 781kb, script.dat is 797kb, ds's is 882kb
    I wasn't able to extract the data from the data.dat file but it would be awesome if it was in the same format
     
  8. Noitora
    OP

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
    Maybe you should read a tutorial about Rom hacking first you should really like it after some time and you won't end up with black screens anymore [​IMG]
    or you can tell me what you tried to do and I might help you as I am not planning to translate anything else but the menus.
     
  9. Shyvnal

    Member Shyvnal GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    169
    Location:
    UK, Birmingham
    Country:
    United Kingdom
    I just tried replacing はい。 (Hai.) meaning yes, with yes. I just searched and replaced them all with a hex editor. I presumed it wouldn't work so there ya go
     
  10. Noitora
    OP

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
  11. Shyvnal

    Member Shyvnal GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    169
    Location:
    UK, Birmingham
    Country:
    United Kingdom
    I was using EmEditor as it doesn't have any problems displaying Japanese, ill try that now [​IMG]
     
  12. Noitora
    OP

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
    kupo
     
  13. Shyvnal

    Member Shyvnal GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    169
    Location:
    UK, Birmingham
    Country:
    United Kingdom
    Tried and somewhat failed. The file size changes drastically, so i can only presume somethings wrong. I tried using windhex but it doesn't show the Japanese characters, even with "View text data as unicode"
    Apologies if im being somewhat annoying
     
  14. Noitora
    OP

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
    Hi psycoblaster!
     
  15. Shyvnal

    Member Shyvnal GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    169
    Location:
    UK, Birmingham
    Country:
    United Kingdom
    Nope, just the .exe, the readme and the help file. Ill try looking
     
  16. valyr

    Member valyr GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 15, 2007
    Messages:
    317
    Location:
    United Kingdom
    Country:
    United Kingdom
  17. Shyvnal

    Member Shyvnal GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    169
    Location:
    UK, Birmingham
    Country:
    United Kingdom
    Passworded [​IMG]
    Edit: Found some [​IMG]
     
  18. Shyvnal

    Member Shyvnal GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    169
    Location:
    UK, Birmingham
    Country:
    United Kingdom
    Well, it sorta worked. I managed to get ?? as ?yyee (in the end, i only changed the ?). Now for some trial and error, thanks a ton Noitora and to a lesser extent, valyr for the filename of the table [​IMG]
     
  19. Mac2492

    Member Mac2492 GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 21, 2003
    Messages:
    393
    Country:
    United States
    Just thank them both equally. It sounds better. [​IMG]
     
  20. porko

    Member porko GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 5, 2008
    Messages:
    108
    Country:
    Australia
    awesome. thanks alot for this [​IMG]

    i was trying to play the other night, when i exited to the main screen instead of ending my turn...
     

Share This Page