Dios mio...DIOS MIOS is such a PAIN!!...

Discussion in 'Wii - Hacking' started by FarAwaySoda, Dec 15, 2012.

Dec 15, 2012
  1. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador
    I found it awesome you could finally play gamecube games on the wii through an SD card, I tested out with a 2GB Kodak FAT formatted card...the one that's always been inside the Wii. I decided since it was working I should get another one with more capacity, so I went and bought a 16GB Transcend SDHC card FAT32...

    I copied ALL the content inside the Kodak and pasted it in the Transcend...when loading USB Loader GX, you can see the gamecube games...but when pressing "Start" I get the "Fatal error apploader size is zero" message...I don't understand why, does it not accept that kind of cards? what good is it to use a 2GB card if it can hold 1 game at most? please help...I'm using DIOS MIOS Lite 2.6 and USB Loader GX 3.0r1204...
     


  2. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador
    Formatted the thing to 64KB cluster...still not working...please, if someone's using a 16GB SDHC card please tell me what you did...or maybe its brand...
     
  3. Sly 3 4 me

    Member Sly 3 4 me GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 18, 2009
    Messages:
    130
    Location:
    Illinois
    Country:
    United States
    Did you change anything on the actual Wii from playing it before? I believe the Fatal Error can be a few things. It's important to know if the console was modified from having it work on the 2GB? Does it still work if you try it on the 2GB SD card?

    Here is what the FAQ suggests for it:
    • Verify that your dump is ok, just google for the md5 hash.
    • Try to install the game again (delete the old folder before)
    • Your loader is using an incorrect config version
     
  4. stev418

    Member stev418 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Messages:
    492
    Country:
    Australia
    as Sly 3 4 me said it can be many things, one reason i once got this error was not mentioned on FAQ

    • no disc patch selected, but you actually have a disc in drive.
     
  5. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador

    I haven't changed anything on the Wii ever since I installed DIOS MIOS and the latest USB Loader GX, and yes, the 2GB card works for whatever reason meanwhile the 16GB does not...as for the suggestions

    1- Sorry...but I need to know what this md5 hash is and does, never heard of it.
    2- I tried a varierty of ISOs on the 2GB SD card, they all work, the problem is they won't run from the 16GB...
    3- So the settings are configured incorrectly? if so i'm open to suggestions...

    If it works on the 2GB SD card...I think the hack is incompatible with 16GB SDHC cards...all I can do is view the ISOs stored, not play them...hopefully this can be fixed, I bought it merely for this, how am I supposed to take it back when I've broken the product's seal?
     
  6. soulrazor

    Member soulrazor GBAtemp Regular

    Joined:
    May 18, 2012
    Messages:
    194
    Country:
    Portugal
    It is compatible with sdhc cards but from the looks of it, not with yours. i remember reading that dios mios lite version r59 (realy old version considering latest versions) was the one with the best compatibility and any version that came after that had a "limited" compatibility.

    Correct me if im wrong
     
  7. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador
    Well that much I already figured out...this thing just won't work, so anyone out there using DIOS MIOS Lite 2.6 can you tell me what brand, capacity and class your SDHC card is?
     
  8. soulrazor

    Member soulrazor GBAtemp Regular

    Joined:
    May 18, 2012
    Messages:
    194
    Country:
    Portugal
    from the original dios mios lite thread: http://gbatemp.net/threads/dios-mios-lite.307341

     
  9. Arizato

    Member Arizato Memento Mori

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Messages:
    489
    Country:
    Sweden
    Weird problem. I am using SDXC and it works perfectly. Try reformatting the card.
     
  10. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador
    I did...countless times
     
  11. Arizato

    Member Arizato Memento Mori

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Messages:
    489
    Country:
    Sweden
    Do you have Dios Mios Lite 2.6? Does your USB loader find Wii games on your SD card?

    Try using WiiFlow, and be sure to click the GameCube button in the bottom right corner when you start it for the first time. Then enter the settings and make sure the Game path is set to "SD".
     
  12. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador

    I don't think the loader matters, it's giving me the same error on WiiFlow...figures the Wii would suck at compatibility even when we're talking about mods.
     
  13. Arizato

    Member Arizato Memento Mori

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Messages:
    489
    Country:
    Sweden
    It did matter for me, but that was on Dios Mios 2.5.

    EDIT: Did you create a folder named "games" on the SD card? Did you use DMToolbox 0.3 to install the games in that folder?
     
  14. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador
    Yep, the games folder is there, and I used DMLizard to optimize the ISOs...proof of it, is it detects them, as for DMToolbox, no I have never used that.

    Is there a way I can load games from my hard drive instead?...
     
  15. Arizato

    Member Arizato Memento Mori

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Messages:
    489
    Country:
    Sweden

    Yes, there is in fact a way to load the games from your hard drive instead. Install Dios Mios 2.6 (Not LITE, just Dios Mios).

    There are two different versions you see: Lite is for SD and just Dios Mios is for hard drives. It follows the exact same principle: Make a "games" folder on your USB harddrive and install them as usual in that folder. I recommend trying DMToolbox 0.3 to install them.
     
  16. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,455
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    only exception is that DIOS MIOS requires to things:
    - 32k cluster size or less (64k is not working)
    - The FAT32 partition must be the first on the HDD, in primary and active.

    DIOS MIOS also has device compatibility problem, so expect some problems like "wii shutting down", "error message on splashscreen" and "black screen before splashscreen".
    in all these 3 cases, just try again.
     
  17. Sly 3 4 me

    Member Sly 3 4 me GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 18, 2009
    Messages:
    130
    Location:
    Illinois
    Country:
    United States
    Try the 32k rather than the 64k as Cyan mentioned. Is that what you had it on first before you said you tried 64k? A post on Wiihacks showed that someone was using the exact same card and had it working, although his trouble was not the same as yours, just some basic stuff. I'd say there's a likely chance there's just something small being missed or else the version somehow made the compatibility worse for your card? At the time of that post when the guy had it working, it was 6/20, so perhaps that could be the cause. It looks like he was apparently using version 1.4. I'm not saying this is the solution, but if what he says was true for the person, then I don't see why it wouldn't be worth a try.
     
  18. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador
    Downgrading to an old dios mios version? I'd rather try the hard drive first...it's so much trouble. I install it using ios249 right?
     
  19. FarAwaySoda
    OP

    Newcomer FarAwaySoda Advanced Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    89
    Country:
    El Salvador
    and now using the hard drive I get: Fatal error app_main: dst not in MEM1
     
  20. Arizato

    Member Arizato Memento Mori

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Messages:
    489
    Country:
    Sweden
    From Dios Mios FAQ:

    "I get "Fatal error app_main:dst not in MEM1!"

    GCLoader got incorrect data when reading from the ISO
    • Verify that your HDD is using 32KB cluster size or less, this error can happen with 64KB cluster size.
    • Verify that your dump is ok, just google for the md5 hash.
    • Try to install the game again (delete the old folder before)"
     

Share This Page