custom firmware for sega flashback 2018

Discussion in 'Other Consoles & Oldies' started by WD_GASTER2, Nov 17, 2018.

  1. b0wman

    b0wman Newbie

    Newcomer
    1
    Apr 14, 2019
    Germany
    I have the feeling that SegaCD games are running a lot better than cartridge games. I wonder why....
     
    image45 likes this.
  2. masterzed

    masterzed Advanced Member

    Newcomer
    2
    Oct 31, 2015
    Gambia, The
    hi all,

    can i use the firmware for sege flashback Hd version 2017 without sd-slot? any other solution for this version?
     
  3. rrifonas

    rrifonas GBAtemp Regular

    Member
    5
    Jan 28, 2009
    United States
    No, the FB HD 2018 runs Linux while the FB HD 2017 runs Android.
     
  4. WD_GASTER2
    OP

    WD_GASTER2 I tinker and code.

    Member
    6
    Jun 17, 2018
    France
    different processor as well rk3036 vs 3066
     
  5. leongti

    leongti Newbie

    Newcomer
    1
    Mar 16, 2019
    United Kingdom
    Hi will ur firmware updates add the sd card slot to the console or do I need to update first using the official firmware update
    thanks
     
  6. rrifonas

    rrifonas GBAtemp Regular

    Member
    5
    Jan 28, 2009
    United States
    The firmware in post #171 has the 'data' partition so you don't need to install the official update.
     
  7. leongti

    leongti Newbie

    Newcomer
    1
    Mar 16, 2019
    United Kingdom
    brilliant thanks for the quick reply,can I also ask why when I take out my sd card duplite sega cd files appear in a .brm ?
    thanks in advance
     
  8. rrifonas

    rrifonas GBAtemp Regular

    Member
    5
    Jan 28, 2009
    United States
    Maybe an user with more experience with Sega CD can give a better answer, I think they are related with the RAM cart or some other kind of save data specific for Sega CD.
     
  9. leongti

    leongti Newbie

    Newcomer
    1
    Mar 16, 2019
    United Kingdom
    can someone help me on how to play mega cd multidisc games? I really want to play night trap. my files in .chd and I have tried alsorts but cant get them to work. has anyone else managed to get them to play?
     
  10. image45

    image45 Newbie

    Newcomer
    1
    May 17, 2019
    United Kingdom
    The console does not have enough memory to save the cartridge to memory?
     
  11. rrifonas

    rrifonas GBAtemp Regular

    Member
    5
    Jan 28, 2009
    United States
    No, Sonic 3 has a kind of EEPROM for save games. I think the console can't read this game because of this memory chip.
     
    image45 likes this.
  12. image45

    image45 Newbie

    Newcomer
    1
    May 17, 2019
    United Kingdom
    So if you download the firmware from the US page that has the iud option and install on a European console it does not replace the megadrive logo with a Genesis one or add the about option like on the US consoles?

    The 20190226.img.img file is 138 MB so I expect it would change a lot more!
     
  13. rrifonas

    rrifonas GBAtemp Regular

    Member
    5
    Jan 28, 2009
    United States
    This firmware replaces the emulator partition so the logo will change. The first firmware released by Atgames had only the data partition, but it had almost the same size (the emulator partition has less than 10Mb).
    The firmware has 100MB because it has the whole data partition, even though it's almost empty.
     
    image45 likes this.
  14. DoctorEvil8

    DoctorEvil8 Member

    Newcomer
    1
    Mar 14, 2019
    Canada
    You need to use sub folders. Place disc 1 in one folder. Place disc 2 in another folder. The trick is the filename for each must be identical. I.e. /folder1/game.chd and /folder2/game.chd.

    When that is done, play the game starting with disc 1. When it's time for a disc swap, save the game. Then exit the game. Start disc 2. Reload the save game from disc 1. Since the filenames are the same for both games, the save game info is shared between either disc.
     
  15. leongti

    leongti Newbie

    Newcomer
    1
    Mar 16, 2019
    United Kingdom
    thank you I will try an let u know how I get on
     
  16. leongti

    leongti Newbie

    Newcomer
    1
    Mar 16, 2019
    United Kingdom
    I have tried using a folder but it doesn't recognise it on the sd card?
     
  17. spanner

    spanner GBAtemp Regular

    Member
    3
    Jan 25, 2008
    United Kingdom
    London,UK
    I have just got mine from eBay, in the UK and it has no About section could this update be on the console already..?
     
  18. DoctorEvil8

    DoctorEvil8 Member

    Newcomer
    1
    Mar 14, 2019
    Canada
  19. image45

    image45 Newbie

    Newcomer
    1
    May 17, 2019
    United Kingdom
    The UK/European consoles with the Megadrive logo does not have an about option. Only the North American Genesis consoles do.
     
  20. WD_GASTER2
    OP

    WD_GASTER2 I tinker and code.

    Member
    6
    Jun 17, 2018
    France
    i want to talk to rrifonas to see if we can open a wiki for this a lot of info should be documented along with the other SOC consoles that we talk about in this forum.
     
Loading...