Could the In game lag be fixed in a firmware update?

Discussion in 'Acekard' started by Swip, Apr 9, 2008.

  1. Swip
    OP

    Member Swip GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    557
    Country:
    Australia
    Could the In game lag be fixed in a firmware update? Or is it to do with hardware?

    I don't really experience lag in game but castlevania intro does lag. But on the same memory card it didn't lag on my DSTT

    Its doesn't get slowed down its just jerky.
     


  2. gratefulbuddy

    Member gratefulbuddy amateur lunatic

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    802
    Location:
    on the wheel
    Country:
    United States
    Which cart are you using? RPG or AK2? What memory card? What games are giving you issue? I own both carts and have yet to experience any in-game lag. I have had some roms fail to boot, patching features needing to be disabled, saves not working but never "in-game lag."
    BTW all the issues I have had were resolved thru setting changes or an upgrade in the firmware.
     
  3. Swip
    OP

    Member Swip GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    557
    Country:
    Australia
    Whoops, i forgot to say that. Im using the AK2, Toshiba CO2G Japan which is exactly like the kingston except re badged. The castlevania DoS intro lags alot.
     
  4. Phil :: CSF

    Newcomer Phil :: CSF Member

    Joined:
    Aug 17, 2006
    Messages:
    28
    Country:
    United Kingdom
    Try formatting your memory card in FAT using a 64k allocation size and see if that helps at all.

    Type 'diskmgmt.msc' into the Run dialog, right click the memory card and select 'Format'... you should be able to set allocation sizes.
     
  5. g.crow

    Member g.crow beide mittelfinger hoch

    Joined:
    Feb 26, 2006
    Messages:
    770
    Country:
    United States

    they are claiming there are NO slowdown on whatever card is used. how come yours is lagging?
     
  6. Swip
    OP

    Member Swip GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    557
    Country:
    Australia
    i haven't experienced any slow down its just the castlevania intro stutters. And im just wondering if its something to do with the firmware or hardware.
     
  7. Sweater Fish Del

    Member Sweater Fish Del GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 8, 2006
    Messages:
    220
    Country:
    United States
    If the AK2 has an SDLIST.INI file like the RPG does, you might try seeing if you can lower the number it auto-detected for your microSD card. My card seems to be detected slower than it should be sometimes, but I can set the speed to 2048 and that works fine. However, I do still experience lag sometimes when a lot of data is being read from the card (usually during intros or just before a game starts) in games like Metroid Prime Pinball or Meteos. I experience lag in the same places on my CycloDS Evolution (though maybe slightly less) and even on my G6 Lite, so I don't think it's anything to do with the Acekard.


    ...word is bondage...
     
  8. VatoLoco

    Member VatoLoco Don't crush that dwarf, hand me the pliers.

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    2,261
    Location:
    Ya Cant Get There From Here
    Country:
    United States
    no intro lag whatsoever on PoR intro movie. im running a 2g sandisk (fat16) on Acekard2...

    i havent had any probs except for cheats not working(ACWW,ZPH)
     
  9. Normmatt

    Member Normmatt Former AKAIO Programmer

    Joined:
    Dec 14, 2004
    Messages:
    2,135
    Country:
    New Zealand
    the ini file on the ak2 doesnt "do" anything, it does on the RPG however, the ak2 doesnt use the same sd reading and so doesnt require that file.
     
  10. Swip
    OP

    Member Swip GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    557
    Country:
    Australia
    So is the lag on the castlevania intro to do with hardware or the firmware?
     
  11. Normmatt

    Member Normmatt Former AKAIO Programmer

    Joined:
    Dec 14, 2004
    Messages:
    2,135
    Country:
    New Zealand
    well seeing as the hardware in most ds flashcarts are "mostly" the same i'd have to say its the software (patching code), although it could have something to do with the hardware being slower than other carts although to be honest i dont know much about the hardware specs.
     
  12. gratefulbuddy

    Member gratefulbuddy amateur lunatic

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    802
    Location:
    on the wheel
    Country:
    United States
    Team AK are really the only people that can answer your question. Its hard for me to jump to the conclusion that issue is with the AK2 since there is atleast one other factor involved, memory card speed. Have you tried running DoS from a different memory card? The intro plays fine from my AData 4GB.
     
  13. Swip
    OP

    Member Swip GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    557
    Country:
    Australia
    Well i don't have another memory card to try it out with but i had a dstt and it played smoothly.
     
  14. Urza

    Member Urza hi

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    6,493
    Country:
    United States
    Because its a class 6 card.
     
  15. gratefulbuddy

    Member gratefulbuddy amateur lunatic

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    802
    Location:
    on the wheel
    Country:
    United States
    That was my point. I thought everyone would understand but thanks, Urza, for further clarifying for those with less common sense. (I don't do smileys, but if I did it would go here.)
     
  16. Urza

    Member Urza hi

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    6,493
    Country:
    United States
    Then why did you bother saying it?

    We all know it runs fine from class 6 cards.
     
  17. Swip
    OP

    Member Swip GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    557
    Country:
    Australia
  18. gratefulbuddy

    Member gratefulbuddy amateur lunatic

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    802
    Location:
    on the wheel
    Country:
    United States
    The point is: I think if it were a problem with the cart the intro would not play smooth on any memory card, regardless of speed. And whether its a software problem or a hardware problem it can be overcome/compensated for by using a high speed memory card.
     
  19. Urza

    Member Urza hi

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    6,493
    Country:
    United States
    It obviously is a problem with the cart since it doesn't occur on all other carts [​IMG]
     
  20. gratefulbuddy

    Member gratefulbuddy amateur lunatic

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    802
    Location:
    on the wheel
    Country:
    United States
    Part of the most recent firmware update for G6/M3R addresses the same issue we are talking about. If they could fix it for their carts thru a firmware update , maybe it is possible for AK to do the same.
    But I still say, just use a high speed memory card and don't worry about it.
     

Share This Page