CIA Installation got very slow... like really slow

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by MrLuigix64, Dec 2, 2016.

  1. MrLuigix64
    OP

    MrLuigix64 Advanced Member

    Newcomer
    56
    4
    Mar 4, 2013
    Mexico
    In your heart
    Hello, I just made an Fieldrunners downgrade on a friend's 3ds, and after I transfered back again my account I realized that the FBI takes forever to install CIAs on my restored 3DS...

    I tried install a game of 400 mb and started well, but at 25% it got slow transfering .25mb each 10 seconds. So after 30 minutes it only installed 40% and got even slower, what could be the problem?

    I tried to defrag the SD, and its 30% fragmented, and no defragger tries to defrag it (windows defragger, defraggler, smart defrag). its stuck.

    what can I do?
     
  2. OrGoN3

    OrGoN3 GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,754
    368
    Apr 23, 2007
    United States
    Never, ever, ever, ever, ever defrag a solid state device. They do not need it and it can harm the card.

    Copy your files to your computer and run h2testw to see if your SD card is corrupted/defective. It will help determine the health of your card.
     
  3. nero99

    nero99 GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,852
    833
    Sep 18, 2014
    United States
    if the card is a class 4, that would be the reason. if its a class 4 card, update to a class 10 32gb sdhc or a 64gb sdxc.
     
  4. MrLuigix64
    OP

    MrLuigix64 Advanced Member

    Newcomer
    56
    4
    Mar 4, 2013
    Mexico
    In your heart
    Its a 16GB Class 10 UHS-I

    And the problem started after the Fieldrunners downgrade.
     
  5. MrLuigix64
    OP

    MrLuigix64 Advanced Member

    Newcomer
    56
    4
    Mar 4, 2013
    Mexico
    In your heart
    Ok, it just finished. It said finished it Errors, and filled the SD with files .h2w

    ...now....what?
     
  6. trinhno

    trinhno GBAtemp Regular

    Member
    128
    38
    Aug 5, 2015
    Senegal
    What's the error? Most likely a fake card.
     
  7. MrLuigix64
    OP

    MrLuigix64 Advanced Member

    Newcomer
    56
    4
    Mar 4, 2013
    Mexico
    In your heart
    Test finished without errors.
    Reading speed: 76.0 MByte/s
    H2testw v1.4

    its an ADATA SD.

    I closed without copied the error, and tried again. now it doesn't have errors..

    I'll copy the files again and try to install a CIA, and see what happens... also it could be slow too if the CTR-NAND is fragmented?

    EDIT:
    Looks like que SD its ruined. Now I cant copy files, its so slow that it take 10 minutes to copy 1MB...
     
    Last edited by MrLuigix64, Dec 2, 2016
  8. OrGoN3

    OrGoN3 GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,754
    368
    Apr 23, 2007
    United States
    It was a corrupted SD card. Happens often. Get a new one. Test it before you use it.
     
  9. NekoMichi

    NekoMichi Retro Collector

    Member
    1,212
    871
    Jun 4, 2015
    Minus World
    It sounds like a hardware failure of the flash chip. Back up the entire contents of the SD card, in case it completely dies. Transfer your files to a new SD card and see if your install speeds improve (if you have an emuNAND, use a partition manager to transfer that to the new card). Also, how much space did you have left when the install speeds dropped? I notice that sometimes write speeds will plummet when the SD card has <10% of its total capacity left regardless of the size of the file you're trying to install.