Hacking Can't save GBA game through R4 + EZ Flash V Expansion Pack

eXtremeDevil

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 5, 2012
Messages
64
Trophies
0
XP
273
Country
Hi, I got a ROM yesterday of save type SRAM_V111 (256Kbit). I can't patch it with GBATA, it doesn't give me the option, I guess because it is not neccesary. I load the ROMs through R4 menu (Wood R4 1.62 I guess, the only info I have about the firmware is "wood akmenu 1.62" in help options, and I don't remember now when I first installed it) and with the support of the EZ Flash V expansion pack in slot 2. I think I have never needed to patch anything, I can't remember. Other ROMs seems to save fine. But this game gives me "Invalid/corrupted save" on every start :(

All GBA games generates .gba.sav files next to them. Can this be changed to .sav only?

Also, if I run the ROM with GBAExploader, it loads fine, then on next boot, GBAExploader recognize the saved game in the SRAM, writes it to its sav file and the savegame loads fine.

So it seems a problem with gba saves handling from R4, right?

The game is Kuru Kuru Kururin, if anyone was wondering.

Thanks in advance.
 

eXtremeDevil

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 5, 2012
Messages
64
Trophies
0
XP
273
Country
Does this sound like a SD problem, or a software problem? The game seems lightweight enough for the DS/R4/EZ to handle a sav file.

Also, same ROM saves with no issues on my SP.

Thanks.
 

eXtremeDevil

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 5, 2012
Messages
64
Trophies
0
XP
273
Country
Soooo I tested the issue with an old 512MB MicroSD and it worked! How is this possible? On the "bugged" card I can save all my other GBA games so far!

Any kind of explanation, or just one of those WTF things in life?

Thanks!
 

eXtremeDevil

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 5, 2012
Messages
64
Trophies
0
XP
273
Country
OK, so I FINALLY found out the issue. The save function for Kururin is working on Wood Menu 1.27 version, and NOT on 1.62, apparently. Going through my files, I don't see any R4 firmwares on my PC.

Can anyone tell me if 1.62 is the latest? Or where I can found it?

Thanks!
 

eXtremeDevil

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 5, 2012
Messages
64
Trophies
0
XP
273
Country
Sorry for the post bumps, but it was a false alarm. The 1.27 version had turned off the save on restart option for GBA games. When that is on and the sav is written, the error appears.

So I'm still like I was on the beginning ^_^
 

exit_planet_dust

New Member
Newbie
Joined
Jan 10, 2007
Messages
2
Trophies
0
XP
2
Country
United States
very interesting I have this exact same problem right now. the came loads up fine, but I'm trying to play any square enix game and the sav is corrupted. 1.64 is the latest for this card, url on the card itself. It's so frustrating as the games play great I just can't save!
 

eXtremeDevil

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 5, 2012
Messages
64
Trophies
0
XP
273
Country
Sorry but I can't remember, I just ran it normally I guess. If I remember correctly, the save remains in the SRAM after a new boot of the game through GBAExpLoader, which takes the save and writes it.
 
General chit-chat
Help Users
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    The PS tablet
    Gift
  • mthrnite tempBOT: @ mthrnite
    switches the box from tv to game
    Gift
  • T @ trimesh:
    Not so sure about that - the tendency for "graphics uber alles" tends to lead to very high power consumption
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    If you look at what's now portability graphics are catching up to console quality
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Nintendy is a huge example of not everyone caring about powerful specs most that do will be hardcore PC players anyway
    Gift
  • T @ trimesh:
    The thing is that the IATA rules impose a pretty hard limit of 100Wh on battery sizes for lithium batteries - and it doesn't look like Li is going away soon
    Gift
  • T @ trimesh:
    So if you want (say) 4 hours of runtime you need a maximum system-level power consumption of 25W
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Yeah but we already have AAA titles looking fine on tablet form 1080p displays
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Human eye can only tell so much of a difference
    Gift
  • T @ trimesh:
    For reference, the PS5 is rated at 350W and the Xbox series X at 275W - and that's console only, without any display
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    But the future always holds performance never know what the aliens will donate from their left over tech
    Gift
  • T @ trimesh:
    Maybe :) - but batteries have turned out to be a pretty hard problem
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Like I said most that will truly care will already be hard core gaming pcers
    Gift
  • T @ trimesh:
    And DF subscribers :)
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I bet you could find a neighbor with a ps5 and they'd have no idea what the word spec means
    Gift
  • T @ trimesh:
    Yeah probably - people on forums seem to care a lot, but they are heavily self-selected
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Most on forums try to get a good learning of actual tech
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    Papaya, so good
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Only 13 more titles to go on ps3 yay
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I still have a remnant of the taste of the papaya
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    @KenniesNewName June will come sooner than the end of that process
    Gift
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    PS3 had horrible speeds off the drive
    Gift
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I always wondered why, but I am pretty sure it was trying to reduce costs
    Gift
  • Gift
  • Gift
    Veho @ Veho: https://i.imgur.com/lvNtPqI.jpg