can i Flash the Firmware of DSi XL?

Discussion in 'NDS - Console and Game Discussions' started by superspudz2000, Oct 10, 2012.

Oct 10, 2012
  1. superspudz2000
    OP

    Member superspudz2000 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 23, 2007
    Messages:
    556
    Country:
    Canada
    ok, heres what i would like,

    Flash the firmware of a DSi, with DS lite firmware. so it will run my old DS flashcarts.

    at the very least id like to Disable Internet so i dont Update.

    i saw a guy running PHAT firmware on a DS Lite on youtube, but it resets after shutoff.
    http://www.youtube.c...DlmiVSeRmM&NR=1


    so, why wont FLASHME work on DSi XL?
     
  2. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    You can't downgrade a DSi at all or replace it's firmware. Once it's updated, it's updated.
    Go to the settings, to the wifi settings, and delete all the profiles.

    And that's not possible because they devices are more different. Think of it like an organ transplant between human twins versus an organ transplant between two different species of dog. The human twins have a fuckton in common. the two dog breeds have a lot more different.
     
  3. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,721
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    No you can not.
    You can run the DS Phat firmware using an nds file that has been floating around to run the Phat firmware on it, but you can't actually flash it to the DSi.
     
  4. superspudz2000
    OP

    Member superspudz2000 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 23, 2007
    Messages:
    556
    Country:
    Canada
    so theoretically, can it be done?

    what about worst case senario, you hardwire to
    the circuit board, and re-program the chip like that?

    maybe one day a mod chip loaded with LITE FW
    could bypass the firmware at startup
     
  5. Costello

    Administrator Costello Headmaster

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    12,030
    what they are saying is no, theorically it is not possible.
     
    nukeboy95 likes this.
  6. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    It's different hardware, no. You'd have to replace the chips and hardware used (such as the DSP and such), and at that point you'd pretty much be replacing the DSi's motherboard with the DS Lite's motherboard, in which case you should just buy a DS lite.
     
  7. superspudz2000
    OP

    Member superspudz2000 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 23, 2007
    Messages:
    556
    Country:
    Canada
    actually, DS LITE's have a Nasty manufacturers defect,
    pressing buttons flex's the board, which cracks contacts over time,
    then system will shut off when B button is pressed.
    DS Lite is the biggest piece of garbage ever created.

    hmmm... which brings me to my next question,
    will the screen of a DSi XL connect to a DS PHAT Motherboard?
     
    tofast4u likes this.
  8. Vampire Lied

    Member Vampire Lied Resident sociopath

    Joined:
    May 27, 2011
    Messages:
    628
    Location:
    somewhere
    Country:
    United States
    You could try. That would be the best solution to having a ds lite or phat with xl screens.
    If you have the guts to give it a look, go for it. That could actually be a good solution for ppl with carts that don't like dsi(xl). Although the question of if all the ds phat guts will fit into the xl nicely is another thing.
    Or u could save yourself the hassle and get a supercard dstwo and just play your xl. :P
     
  9. superspudz2000
    OP

    Member superspudz2000 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 23, 2007
    Messages:
    556
    Country:
    Canada
    well, thats another problem, im a CycloEvo man all the way.
    i absolutly cannot stand Supercard anymore, the whole menu
    system is so cluttered and unintuitive. YUK.
    Acekard2i is just ok, but lack extra features like RTS/Slomo.

    also, id like to have the DSiWare shop Deleted or Removed completly,
    and to have the slot-1 cart boot automatically
     
  10. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    So uh. Get a DS Lite.
     
    1 person likes this.
  11. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    Similar question. I have Firmware.nds, is there any way to get to the NDS menu on a 3DS?
     
  12. DinohScene

    Member DinohScene The Gift of Dino

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    12,873
    Location:
    В небо
    Country:
    Antarctica
    Boot it?

    The file I meant.
     
  13. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    It takes you to the settings screen and says it needs to shut down after that, but the settings won't save.
     
  14. DinohScene

    Member DinohScene The Gift of Dino

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    12,873
    Location:
    В небо
    Country:
    Antarctica
    Hmm was to be expected since it's the file you're actually executing and not the embedded firmware file in the 3DS it self.
     
  15. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    And that's why I was asking.
     
  16. superspudz2000
    OP

    Member superspudz2000 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 23, 2007
    Messages:
    556
    Country:
    Canada
    i allready explained that,

    DS LITE = total shit

    DSi XL = blocks the good flashcarts

    i wish i could have the Screen of a DSi XL with the build quality
    of a DS PHAT and the Firmware of a DS LITE and a GBA Slot,
    and zero cameras. it would be the greatest handheld ever.

    --------------

    but anyway, i was wondering if theres a way too automatically boot FIRMWARE.NDS
     
  17. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    Any specific reason you still want to boot it? It won't make older flash carts work on the DSi XL.
     
  18. superspudz2000
    OP

    Member superspudz2000 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 23, 2007
    Messages:
    556
    Country:
    Canada
    nah just curiosity i suppose. i was thinking someone could make a custom firmware
    that ran on top of official firmware temporarily, much like the PSP3000 and GO CFW.
    even if it had a long boot time, and had to repeat process on a restart.

    it would be nice to have a simple no-nonsence operating system with just the
    basic functions. at least it would: skip health and safety warning, auto boot the
    DSi flashcart, and remove DSi Shop to prevent accidental update.
     
  19. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    The PSP's CFW's are just modifications of OFW, adding new features.

    The problem is you'd need to boot a flash cart to get to this "OS" anyways, which means that when you first turn the system on you could still update before you run the flash cart... and once the flash cart is running it already has it's own menu to select ROMs and junk, and you can already run homebrew.

    If you don't like the updating, get a DS or DS Lite, period.
     

Share This Page