Burned GC game not working on my Wii?

Discussion in 'Nintendo GameCube' started by avengerx105, Feb 10, 2012.

  1. avengerx105
    OP

    avengerx105 Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Oct 25, 2010
    United States
    Morning guys.

    I'm having trouble trying to play The Legend of Zelda: The Wind Waker iso on my Wii. I successfully burn the iso into a CD using IMGBURN. The iso has the correct size too(1,459,978,240 bytes).

    When I insert the CD inside my Wii, it shows the Gamecube title on the Wii Channel. I click on the Gamecube title then clicked "Start". Then screen then turns Black and freezes making me unable to do anything.

    I have a modchip inside my Wii so the iso should work right? I don't know what I'm doing wrong. I have tried burning the iso on two CD's already and both of them were successfully burned but both still give that black screen.

    Anyone please help me?
     
  2. how_do_i_do_that

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member
    4,906
    253
    May 16, 2008
    If your wii is the black wii or newer, it doesn't matter what you burned, the disc drive doesn't read burned discs.
     
  3. avengerx105
    OP

    avengerx105 Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Oct 25, 2010
    United States
    The Wii I have is the original white one, bought a week after its released date. It's pretty old.
     
  4. how_do_i_do_that

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member
    4,906
    253
    May 16, 2008
    The zelda Wind Waker iso is a 1.35GB iso, it is suppose to be burned to a DVD-R

    If it is softmoded as well, make sure something like wii gator is not jacking the drive from you.
     
  5. avengerx105
    OP

    avengerx105 Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Oct 25, 2010
    United States
    Yes, I have it on DVD-R disc.
    The iso is correct as well "1.35 GB (1,459,978,240 bytes)"

    I don't know what you mean by 'wii gator'. Sorry, I don't have great knowledge about these things. All I know is that my Wii console has a modchip soldered in by my friend.

    This is my first time burning copied games btw, soz ):
     
  6. Bryon15

    Bryon15 GBAtemp Maniac

    Member
    1,141
    101
    Aug 9, 2010
    United States
    united states
  7. how_do_i_do_that

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member
    4,906
    253
    May 16, 2008
    The only time I get a blck screen for a GC game is when it is not the same region as my wii. You might have a EU version of the ISO.
     
  8. avengerx105
    OP

    avengerx105 Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Oct 25, 2010
    United States
    ^How do I check if my iso is PAL or NTSC? My Wii works with PAL region only.
     
  9. how_do_i_do_that

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member
    4,906
    253
    May 16, 2008
    The dolphin emulator can tell you the isos it lists as NTSC or PAL. You don't need the emulator to work, you only need it right now to identify what you got.

    Warning: Spoilers inside!

    You can get the emulator here : http://www.dolphin-emulator.com/

    You just need to add the folder path to where they are on your computer and it will tell you the info about the ISO files you got.

    Warning: Spoilers inside!
     
  10. avengerx105
    OP

    avengerx105 Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Oct 25, 2010
    United States
    ^Thank you.

    Yep, its USA region meaning its PAL.
    Now I'm really confused to why the iso shouldn't work on my Wii. Perhaps its the chip itself inside my Wii that doesn't allow GC iso's to work?
     
  11. how_do_i_do_that

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member
    4,906
    253
    May 16, 2008
    USA is NTSC.
    Europe is PAL.

    Your modchip likely doesn't support the DVD-R your using.
     
  12. rehevkor

    rehevkor GBAtemp Fan

    Member
    435
    109
    Feb 21, 2011
    Tried loading it through NeoGamma?
     
  13. how_do_i_do_that

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member
    4,906
    253
    May 16, 2008
    From what I can tell from this guy, it isn't softmodded, uses an old hardmod likely as well.
     
  14. avengerx105
    OP

    avengerx105 Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Oct 25, 2010
    United States
    OHHH,

    USA is NTSC. Meaning I got the wrong iso to play with.. I think.
    I'll try find one that is PAL and see if it will work on my Wii as it can only play PAL games. Maybe that was the problem?