Brawl discs no longer working

Discussion in 'Wii - Hardware, Devices and Utilities' started by An00bis, Dec 20, 2009.

Dec 20, 2009
  1. An00bis
    OP

    Newcomer An00bis Advanced Member

    Joined:
    Jul 13, 2009
    Messages:
    68
    Country:
    United States
    So I bought my wii the first xmas it came out (2 years ago I guess?). I then got brawl the day it came out, and it played fine for about a year. Then I kind of stopped playing it, and, like all my other discs, it got scratched up. So when I went to try it out again (now I had homebrew installed), I usually could play as many matches as I wanted, but when I switched characters or stages for the next match, the disc could not be read. So yesterday I bought myself a new disc at gamestop and was all pumped to have a working brawl, but... I got the same error! Same timing and symptoms too!

    My Wii specs:
    3.2U (had 3.3 then used some downgrader a while ago)
    cIOS rev249 (I think. Not sure. I have whatever you need to run neogamma latest)

    And the weird thing is that all my other games run perfectly, so I doubt it's a broken laser. I heard from a friend that it could be that older wii's don't read dual-layer discs, but as stated, my wii read brawl for a whole year before it got scratched.

    If you guys can't offer me a solution for said problem, could you at least tell me how to burn brawl onto a blank dvd-r? I've heard it's difficult b/c it's dual-layered, but really I don't care about anything except wifi (if the movies in SSE don't play, that doesn't matter).
    ~An00bis
     
  2. Elritha

    Member Elritha GBAtemp Addict

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    2,037
    Country:
    Canada
    The older Wii's were meant to have trouble with reading dual layered disks. Nintendo were offering a service to fix them for free.

    The options I can think of is cleaning the lens it may have just become dirty, opening the wii and doing a pot adjustment, or sending it to Nintendo.

    This should help if you want to make a single layer version without the movies.
    here
     
  3. An00bis
    OP

    Newcomer An00bis Advanced Member

    Joined:
    Jul 13, 2009
    Messages:
    68
    Country:
    United States
    Hm, I guess I'll have to try that once I get my DVD-R's for xmas [​IMG]

    EDIT: Idea get

    I don't have an external hard drive right now, but if I were to get one and load brawl through it, would that eliminate any freezing?
     
  4. Elritha

    Member Elritha GBAtemp Addict

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    2,037
    Country:
    Canada
    If you softmod your Wii correctly it should fix it. I actually play Brawl through my external usb hard drive without any problems.
     

Share This Page