Homebrew Homebrew app Bloopair: Connect Controllers from other Consoles natively

ploggy

WAKA! WAKA!
Member
Joined
Aug 29, 2007
Messages
4,351
Trophies
1
XP
6,326
Country
United Kingdom
Oh ok but what then when im inside retroarch? controller doesnt function lol
What controller are you using with bloopair?
You can first setup your bloopair'd controller as player 2 in Retroarch first (with wiiugamepad connected) then before you boot Retroarch next time you can disconnect wiiugamepad (as suggested in my other post) then your configured bloopair'd gamepad should be seen as the 1 player.
I use a Switch Pro Controller with bloopair/retroarch and that is seen as player 1, as long as the wiiugamepad isnt connected when booting retroarch.



I hear whispers that the wiiugamepad's TV button can be mapped to something else, @gary can the TV button be mapped to a call to turn off the wiiugamepad and be used with tiramisu?
 

Gamesmaster_OG

Active Member
Newcomer
Joined
Dec 27, 2020
Messages
27
Trophies
0
Age
52
XP
43
Country
United States
What controller are you using with bloopair?
You can first setup your bloopair'd controller as player 2 in Retroarch first (with wiiugamepad connected) then before you boot Retroarch next time you can disconnect wiiugamepad (as suggested in my other post) then your configured bloopair'd gamepad should be seen as the 1 player.
I use a Switch Pro Controller with bloopair/retroarch and that is seen as player 1, as long as the wiiugamepad isnt connected when booting retroarch.



I hear whispers that the wiiugamepad's TV button can be mapped to something else, @gary can the TV button be mapped to a call to turn off the wiiugamepad and be used with tiramisu?
Im using switch pro controller
 

ploggy

WAKA! WAKA!
Member
Joined
Aug 29, 2007
Messages
4,351
Trophies
1
XP
6,326
Country
United Kingdom
You say setup my controller as player 2, please explain how to do this? as i have no clue how and wont unless you explain lol
In Retroarch, goto settings/input/port 2 controls, make sure your device is your controller, then map your controller
(you may need to use the wiiugamepad to select each bind but use the switch controller to press each button)
Once you've mapped each button of you switch controller, back out to the main menu and quit retroarch.
Reload retroarch (with wiuugamepad disconnected) and see if you switch pro controller is recognised :)
 

FireSide_01

New Member
Newbie
Joined
Aug 22, 2020
Messages
4
Trophies
0
Age
22
XP
81
Country
United States
I can't get my Switch Pro Controller to sync no matter how many times I try. I can get a regular Wii Remote to sync, and I checked to make sure Bloopair is running, but my controller just never syncs. Any advice?
 

ploggy

WAKA! WAKA!
Member
Joined
Aug 29, 2007
Messages
4,351
Trophies
1
XP
6,326
Country
United Kingdom
I can't get my Switch Pro Controller to sync no matter how many times I try. I can get a regular Wii Remote to sync, and I checked to make sure Bloopair is running, but my controller just never syncs. Any advice?
I dont know, I would ask if it's an official controller but my fake switch controller syncs fine too :P
Are you pressing and holding the little button on the top of the switch pro controller until the lights begin to flash?

dWfCKrgKuYr5exs7Kj5H7.jpg
 

FireSide_01

New Member
Newbie
Joined
Aug 22, 2020
Messages
4
Trophies
0
Age
22
XP
81
Country
United States
I dont know, I would ask if it's an official controller but my fake switch controller syncs fine too :P
Are you pressing and holding the little button on the top of the switch pro controller until the lights begin to flash?

View attachment 316269
Update: I decided to reupload the files to my SD card, and it suddenly works, despite being literally the exact same files.
 
  • Like
Reactions: ploggy

amm0

New Member
Newbie
Joined
Jun 30, 2022
Messages
4
Trophies
0
Age
21
Location
CA
XP
17
Country
United States
Hey there, when launching the homebrew menu, I only have "bloopair DS pairing menu," not the actual application. I've made sure I had the correct files on there many times, and still nothing but the DS pairing menu. Anyone have advice on how to get the actual application to appear?
 

BaamAlex

Rülpsen ist Alpha
Member
Joined
Jul 23, 2018
Messages
4,954
Trophies
1
Age
27
Location
Lampukistan
Website
hmpg.net
XP
4,463
Country
Germany
Hey there, when launching the homebrew menu, I only have "bloopair DS pairing menu," not the actual application. I've made sure I had the correct files on there many times, and still nothing but the DS pairing menu. Anyone have advice on how to get the actual application to appear?
Bloopair is now a "module" which is autobooted with tiramisu.
 

Neonn

New Member
Newbie
Joined
Aug 23, 2021
Messages
1
Trophies
0
Age
19
XP
21
Country
Chile
I have Bloopair and tiramisu, but i have trouble connecting Switch Joycons, any help? :( (i don't really have other controllers to test Bloopair with)
 

Neevko

New Member
Newbie
Joined
Jul 25, 2022
Messages
3
Trophies
0
Age
18
Location
Existing
XP
2
Country
Mexico
Super dumb question, it's about the automatic pairing, see, I use my Wii U for youtube daily pretty much, sometimes while playing on my switch, if the controller pairs automatically, does that mean my Switch Pro Controller will pair to my Wii U instead of my Switch?

Basically, can I use a controller on it's original console while it's already paired to Bloopair?

Sorry if it's worded weirdly or if it's obvious, this seems like a really useful tool but since I only have one controller that I'd like to use in both consoles, I wanna make sure there won't be any issues
 

godreborn

Welcome to the Machine
Member
Joined
Oct 10, 2009
Messages
31,301
Trophies
2
XP
20,786
Country
United States
Super dumb question, it's about the automatic pairing, see, I use my Wii U for youtube daily pretty much, sometimes while playing on my switch, if the controller pairs automatically, does that mean my Switch Pro Controller will pair to my Wii U instead of my Switch?

Basically, can I use a controller on it's original console while it's already paired to Bloopair?

Sorry if it's worded weirdly or if it's obvious, this seems like a really useful tool but since I only have one controller that I'd like to use in both consoles, I wanna make sure there won't be any issues
no, one pairing.
 

Neevko

New Member
Newbie
Joined
Jul 25, 2022
Messages
3
Trophies
0
Age
18
Location
Existing
XP
2
Country
Mexico
no, one pairing.
Yeah that's what I was expecting, but my original question remains

If I turn my Wii U on, and then turn my Switch on, will the controller be paired to the Wii U, or the Switch?

Sorry for such confusing questions, having Youtube on my Wii U while I play other stuff is very convenient for me, even if it's a bit weird
 

Neevko

New Member
Newbie
Joined
Jul 25, 2022
Messages
3
Trophies
0
Age
18
Location
Existing
XP
2
Country
Mexico
Alright, thanks for answering so quickly!

Guess the best solution would be to turn off autoboot so I can control when I want to use my Pro Controller on the Wii U
 
General chit-chat
Help Users
    KenniesNewName @ KenniesNewName: Your username is pretty close to @The Real Jdbye