Best loader for GameCube and Wii Iso's?

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by deiradinn, Jan 10, 2011.

Jan 10, 2011
  1. deiradinn

    Newcomer deiradinn Newbie

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    I have a softmodded 4.2 black Wii and I've been using WBFS Manager and I tried to add some Gamecube iso's to play with Configurable USB Loader but they didn't load to my drive, and I don't think Config Boot Loader works with Gamecube games. My 1TB HDD is formatted to WBFS files. I want to play Gamecube games and Wii games off one drive. I guess I should back up my Wii iso's to my PC. What do I use to add Wii games and Gamecube games to load to play? What format should my 1TBHDD be, and what should I use to format it? If it's FAT32, I'll need a suitable program.

    Just wanna say thanks to anyone that helps me out on this. Just need some guidance!
     


  2. Shano56

    Member Shano56 noobie

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    877
    Country:
    United States
    As of now you cannot load gamecube ISOs off USB.
     
  3. deiradinn

    Newcomer deiradinn Newbie

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    So, since I have the black Wii, loading any iso from Gamecube is impossible?
     
  4. fishykipper

    Member fishykipper pkmn breeder

    Joined:
    Jul 19, 2009
    Messages:
    613
    Location:
    United Kingdom
    Country:
    United Kingdom
    No not because you have a black wii.
    Loading gamecube iso's from any wii using a usbloader is impossible, at this time, its being worked on though.

    you could always check out 'wode', which will enable you to play gamecube iso's....at a price!

    -fishykipper
     
  5. bazamuffin

    Member bazamuffin RESIDENT DILF

    Joined:
    Feb 1, 2009
    Messages:
    2,036
    Location:
    Shmashmortion Clinic
    Country:
    United Kingdom
    Im assuming the 'Black Wii' reference is due to the inability to read backup discs?
     
  6. Luigi39000vr

    Newcomer Luigi39000vr Member

    Joined:
    Dec 17, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United Kingdom
  7. bazamuffin

    Member bazamuffin RESIDENT DILF

    Joined:
    Feb 1, 2009
    Messages:
    2,036
    Location:
    Shmashmortion Clinic
    Country:
    United Kingdom
    As he has a Black Wii, I think this would be useless
     
  8. deiradinn

    Newcomer deiradinn Newbie

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    Thanks for all the replies, looks like I'm just going to have to stick without playing GC games on my Black Nintendo Wii. If I have happen to get another White Nintendo Wii, I'll play them from burned copies, with multiple games on one disc.
     
  9. Rydian

    Member Rydian Resident Furvertâ„¢

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    If the white one is brand-new you won't be able to do it anyways.

    It doesn't depend on the color, but the age. We just happen to know that certain colors are recent.
     
  10. stanleyopar2000

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,556
    Country:
    United States
    burn multiple gamecube ISOS to one DVD!

    complile the games using a multiple gamecube multi-ISO creator = what Luigi39000vr said.

    turn it into a .ISO file

    burn the .ISO file to a DVD *with the proper options*

    then just use WiiGator "Backup" Launcher and read them from one DVD

    on one DVD I have

    1. Chibi-Robo
    2. Megaman Network Transmission (sucks ass by the way...but hell...it was the FIRST game that experimented with Cell shading...so it improved 'windwaker' [​IMG])
    3. Megaman X Collection
    4. Megaman Collection
    5. Wario World

    it's really cool

    but USB?...eh...not just yet.



    so is the "Black Wii" unhackable for now? [​IMG]
     
  11. Dimesyo

    Newcomer Dimesyo Member

    Joined:
    Jan 6, 2011
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Hi. I have a somewhat newly modded 4.3U wii which I used the Indiana Jones exploit and ModMii (virgin option) to get softmodded. I am trying to play gamecube backups, the unit is 4 years old so it should be able to play burned discs.

    I have downloaded Neogamma through Modmii but I don't know what to do with the folder of neogamma files now that its downloaded. I tried putting it in the root of the SD card and then again in the app folder. Where do I put the files and how do I need install it?

    I was also told that CFG USB Loader could load a burned gamecube discs but I when I try it just says "not a wii disc!"

    I am clearly a helpless noob, any guidance would be greatly appreciated!
     
  12. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,950
    Country:
    United States
    Have you installed a cMIOS yet? If not, there's one on the Neogamma R9 page. Neogamma should have a folder called apps inside the archive. Copy what is inside that apps folder to the apps folder already on your SD card.
     
  13. WiiUBricker

    Member WiiUBricker Insert Custom Title

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    4,848
    Location:
    Espresso
    Country:
    Argentina
    You have these possibilities to play GC ISOs with your black Wii:

    1) Google USB-Boot (requires a USB Gecko though)

    2) Google SD-Boot (requires a SD Gecko and an optional IDE2EXI-Adapter along with a IDE-HDD, more information at gc-forever.com)

    3) Buy WODE

    4) Buy Wiikey Fusion

    Black Wiis cannot play GC backups off their internal drive at all.
     
  14. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    Some of your questions are answered here:
    http://gbatemp.net/t219243-neogamma-r9-beta-test
    also some future questions you are going to have.
     
  15. Dimesyo

    Newcomer Dimesyo Member

    Joined:
    Jan 6, 2011
    Messages:
    11
    Country:
    United States

    I didn't install a cMios myself but I think Modmii installed one. In the WAD folder in my MMM, it lists "RVL-cmios-v4_WiiGator_GCBL_v0.2.wad"

    Does that mean I have a cmios installed?
     
  16. kylster

    Member kylster mich weich töten

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,354
    Location:
    Fr33D0M R1N6
    Country:
    United States
    grab the cmios v10 off the neogamma forum it has the best compatibility
     
  17. Ergo

    Member Ergo GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 29, 2008
    Messages:
    614
    Country:
    United States
    Uh, no.
     
  18. Dravial

    Newcomer Dravial Member

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    49
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    I have neogamma installed R8 beta 7 as a channel and R9 beta 47 on homebrew and while I can use a dvd-r with a single gamecube iso to play flawlessly through either one, neither will play a multi game iso made with the multiisocreator v4.0.4F+. It loads to selection, which I have tried ntsc and auto and then sems to load the 'bootable' part of the Multi disk which reads:
    GCOS MultiGame DVD9 Ver

    Place a disc in the drive
    Press A to start the process...

    *PRESSES A*

    DRIVE 20080714 OK!

    MAIN MENU
    Boot DVD
    Credits

    *SELECTS 'Boot DVD'*

    *PROCESS STARTS OVER FROM ' Place a disk in the drive...' and repeats forever....*

    Any ideas?
     
  19. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    Hmm, you are using a DVD9? Never tried with one of those, might be broken in NeoGamma. Also, i never tried that version of the multi game disc creator, only the one linked in the NeoGamma beta thread.
     
  20. Dravial

    Newcomer Dravial Member

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    49
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    No, I am using DVD5... I even tried switching the disc out and nothign happened. I am going to go try using 3.5 of isocreator and see what happens...

    EDIT: Just noticed in some other posts that Tales of Symphonia are possibly problematic due to 2 disc nature, which of course is what I am putting on these discs along with FFCC... could this possibly be the issue? ( I actually attempted 2 different burns; one with FFCC first, and the other with ToS first)
     

Share This Page