Aspect and Crop Problems Playing NTSC-J Super Mario Sunshine on NTSC-U Wii

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by franker zinatra, Jun 21, 2014.

  1. franker zinatra
    OP

    franker zinatra Newbie

    Newcomer
    3
    0
    Jun 21, 2014
    United States
    I recently got a copy of the Super Mario Sunshine Japanese ISO which I intended to use to speedrun Super Mario Sunshine. I re-installed USB Loader GX and Dios Mios USB 2.10 or 2.8 (it doesn't matter, the game loads and plays fine) and loaded up the game. However, I noticed a few issues with the aspect ratio and cropping of the screen. First, there are two black bars on the sides of the video (inch and a half wide). Second, there is a neon green line underneath the video (inch and a half wide). And lastly, the video is in 4:3 I believe, and I want it to be 16:9 full screen. I have tried all of the settings that I would think would make it work, but they didn't. If anyone knows what I need to change, please help. Thank you!
     
  2. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,747
    9,030
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    The game wasn't developed for 16:9, so it will never look correct on a 16:9 display.
    You can enable the "aspect ratio" patch in the settings, but it doesn't make the game display as 16:9, what it does is "fit normally outer-edged pixels on screen by removing some other pixels in the same amount of screen size", so when you display the 4:3 picture on a 16:9 TV you have the illusion that it's a 16:9 picture. But it doesn't take the full TV area, that's why you still have black bars on the sides.

    The green bar under the video is not normal.
    Try to disable "Progressive patch" setting in the loader, and use the in-game setting to put the game in 60Hz/480p.
     
  3. franker zinatra
    OP

    franker zinatra Newbie

    Newcomer
    3
    0
    Jun 21, 2014
    United States

    The aspect ratio fix worked, but the green line is still there. I set my USB Loader GX settings to default and applied the 16:9, and didn't mess with anything else. Any ideas on why it's still there?

    http://prntscr.com/3v5j3u
     
  4. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,747
    9,030
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    Maybe a problem with the way the loader detects the video mode when using auto.
    Try to force NTSC480i
    if it doesn't help, try other video mode.

    If it still doesn't fix it you can try an old version of the loader to see if the issue is something I changed recently.
    try r1216 (I changed the video mode settings in 1217, 1218 and 1221)
     
  5. franker zinatra
    OP

    franker zinatra Newbie

    Newcomer
    3
    0
    Jun 21, 2014
    United States

    Okay, well, I updated USB LGX through the app and left it at the default settings, and it actually worked. It's 16:9 full screen with no black bars and the green bar is gone. Thank you for helping me anyways ;)
     
  6. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,747
    9,030
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    I thought you already had the latest version.
    I changed the video settings few times since 3.0 r1180.

    Glad it works now :)