1. dib

    OP dib GBAtemp Advanced Maniac
    Member

    Joined:
    May 1, 2004
    Messages:
    1,575
    Country:
    United States
    Just wanted to add this here for the purposes of search and in case anybody else encounters this problem.

    I have an EZFA 256, which curiously had no trouble running Kingdom Hearts, Yggdra Union, or any other 32MB game until Mother 3.

    GBA Tool wouldn't trim it, nor the EZFA client's built-in auto trimmer. But it is evidently possible to remove approximately the last 256 bytes of the rom and it will still work. Open in a hex editor and find byte number 1FFFEFF with a value of 09. Remove everything _after_ that byte, save, and play.

    I've tested it under VBA as well as the hardware, and it works with both the untranslated and translated game.
     
  2. Vague Rant

    Vague Rant Deceptively cute
    Member

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    2,252
    Country:
    Yeah, others have noticed this, too. According to sblur:

     
  3. dib

    OP dib GBAtemp Advanced Maniac
    Member

    Joined:
    May 1, 2004
    Messages:
    1,575
    Country:
    United States
    That's good to hear. I was trying to find solutions on the translation site, but their forums are useless. The search only reports errors and the topics are difficult to browse. Figured I would post something here about it just in case.

    By the way, the first time I attempted to manually trim, I left one extra FF byte attached to the end and it would not work on the hardware (still worked in VBA) so I think people should trim after the 09 value as I described for best results.
     
  4. gizmo_gal

    gizmo_gal QWEEN of the RadioActive Force!!!
    Member

    Joined:
    Apr 10, 2008
    Messages:
    1,171
    Country:
    United States
    Okay, so on WHICH cards does the GAME WORK PROPERLY WITHOUT PROBLEMS?

    I'm getting ready to buy a Slot 2 for just this game and it'd be frustrating if I still couldn't play it...
     
  5. mrgone

    mrgone old man
    Member

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    819
    Country:
    Germany
    3-in-1 works
     
  6. UltraMagnus

    UltraMagnus hic sunt dracones
    Member

    Joined:
    Aug 2, 2007
    Messages:
    1,965
    Country:
    I think the problem is with what loader you use, not the card itself, atleast with the ez 3-in-1

    i know i had to trim kingdom hearts chain of memories to get it to work on my acekard2 + ez 3-in-1.
     
  7. ZombiePosessor

    ZombiePosessor GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    May 1, 2008
    Messages:
    445
    Country:
    United States
    No problems on my M3 Perfect. Only thing I had to do was the SRAM fix.
     
  8. saberhagem

    saberhagem GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Oct 30, 2004
    Messages:
    294
    Country:
    Thanks for the tip [​IMG]
     
  9. Trilkin

    Trilkin Member
    Newcomer

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    Any card with a NorFlash should work.
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - encounter, Anybody, problem