Animal Crossing freezes with cios rev10

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by tube83, Apr 18, 2009.

Apr 18, 2009
  1. tube83
    OP

    Newcomer tube83 Member

    Joined:
    Mar 26, 2009
    Messages:
    27
    Country:
    Germany
    i got a problem with rev10 of the cios36.

    was using the original usb loader 1.0 and then the ultimate loaders based on 1.1 with rev9.
    everything worked like charm.

    when rev10 and 1.4 got releasd i thought i should update. everything still seemed fine, but ever since the update i got random freezes in animal crossing (pal). starting it with 1.4 loader or 1.1 wouldn't matter. tried just a few other games and those wouldn't freeze.
    i thought it was my AC installation, but after going back to rev9 the freezes stopped again.
    of course i can't use 1.4 or 1.5 based loaders now.
    anyone else having that problem or having an idea what could cause it?
    did something change with 1.5 loader so it doesn't happen anymore?

    i hope whatever causes the freezes won't also be in rev11+ when it has new features i might want...
     


  2. arcy

    Newcomer arcy Advanced Member

    Joined:
    Jul 15, 2006
    Messages:
    52
    Country:
    I have the same problem also. So far I've only experienced the random intervals of freezes in Animal Crossing and no other game. Luckily Pete was there each time otherwise I would get an earful from Mr. Resetti.

    I do have a retail disk but I'm pretty sure if it will ask for an update, it did when I first played it.
     
  3. urherenow

    Member urherenow GBAtemp Addict

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    2,511
    Location:
    Japan
    Country:
    United States
    ummm... how about the fact that multiple USB devices don't play nice on rev 10 (USB media + Microphone for Animal Crossing, right?)

    Wait until rev 11... as it's been stated in countless other posts already.

    er... but if it's a different issue, nevermind.
     
  4. tube83
    OP

    Newcomer tube83 Member

    Joined:
    Mar 26, 2009
    Messages:
    27
    Country:
    Germany
    yes, it's a different issue. just to clarify: the AC freezes happen without wiispeak or any other usb device attached (besides the hdd of course)
     
  5. tube83
    OP

    Newcomer tube83 Member

    Joined:
    Mar 26, 2009
    Messages:
    27
    Country:
    Germany
    in the thread about the official 1.5 loader i just read it still crashes. too bad.
     
  6. sk0ld

    Member sk0ld GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    114
    Country:
    United States
    I'm playing from a new class 6 micro sdhc through a kingston usb traveler. The card was partitioned with gparted, initialized, and 1:1 disc isos were copied via the Linux wbfs. The load times are faster than an original.
    I've had City Folk freeze up on me about 10 times since the usb loader was released. The game doesn't completely freeze; your character is still moving around, but you can't move, or bring up menus. If you press home and choose either option, the screen will go dark for good, the power still on. Same result with trying to power off.
    Most of the time it happens when the game is loading dialog. It happened twice when fast switching tools..guessing it's loading audio? It froze once when I had picked up too many items, and the resulting text that's supposed to come up to tell you that, never did. So my character was left just moving his hand around in his pocket. It was disturbing. What is really infuriating is when it happens when you try to save. This has happened to me twice. It froze on me today using 1.5. For what it's worth, I've only had MadWorld crash on me once, and it started with looping audio.
    It's a pain in the ass, but not having to worry about disc reads makes it worth it. I hope it's fixed soon, but I'm not sure kwiirk or waninkoko even know about the issue.
    As for multiple usb devices, I haven't had any problems. I can use a usb keyboard with animal crossing while running the game from the other usb port, so it's not as if the loader completely disables the opposite port. It's probably a power issue.
     
  7. steve-p

    Member steve-p GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    503
    Country:
    United Kingdom
    maybe it's trying to call a non-existant system subroutine,
    dousnt animal crossing install a new wad normally?

    look here: http://wiibrew.org/wiki/IOS_History

    note IOS38

    maybe if you extract ios38 with wufe from a dvd and add it with wad-manager the problem will go away - maybe.
     
  8. twig123

    Member twig123 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    258
    Country:
    United States
    I have no issues with AC (NTSC) on Ultimate Loader 6.7 (haven't bothered updating to 7.x yet) with is based off of the v1.4 USB Loader with rev10 installed. It is likely that your drives are going into sleep mode and not unsuspending itself. I originally had issues with any game randomly locking up, however, as suggested in another post here... I used the 'hdparm' application and set my drive standby to 5hr30min and have no lockups with any game since.
     
  9. tube83
    OP

    Newcomer tube83 Member

    Joined:
    Mar 26, 2009
    Messages:
    27
    Country:
    Germany
    i don't believe it's a sleep problem for me. never has a different game frozen, nor has AC on rev9. thanks for the input though [​IMG]

    interesting that it's working for you. maybe it's just the pal version?
     
  10. twig123

    Member twig123 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    258
    Country:
    United States
    quite possibly. looking at the compatibility list... it seems PAL games more likely to have problems for some reason...
     
  11. sk0ld

    Member sk0ld GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    114
    Country:
    United States
    I'm US NTSC, 3.2. I installed a freethebug'd IOS38 before even starting the game. Also, I don't think SD cards through USB go to sleep. =)
    I'm curious twig123, how often would you say you play AC? You're not just testing it are you?
     
  12. twig123

    Member twig123 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    258
    Country:
    United States
    ...played for almost 2hrs tonight and random chunks of time throughout the past week.
     
  13. stev418

    Member stev418 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Messages:
    492
    Country:
    Australia
    Have you guys tried using YAL as a loader channel running off IOS222 ? If you worried about the 'date/time' bug Wiicrazy has a fixed YAL dol in his thread 'crap' Dont know if it will fix the issue but its worth a try

    http://gbatemp.net/index.php?showtopic=147019&hl=crap
     
  14. jovanah

    Newcomer jovanah Member

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    43
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    i got the PAL version and for me it only take about 5min before it locks up. All other games work fine.
     
  15. stev418

    Member stev418 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Messages:
    492
    Country:
    Australia
    the other thing you could do would be to install a wad version of cIOS rev9 as different IOS (dont have source so not sure about choosing IOS, but if you dumped IOS250 AND cIOS249, and did some file swapping and reinstall cIOS_R9 as IOS250 that would work) and then edit source for a channel loader to boot with IOS250

    EDIT: Just played Animal Crossing for around an Hour using a YAL game channel and IOS222 (UBB2_beta3) Worked perfectly without any problems, if you need something to test just PM me [​IMG]
     
  16. twig123

    Member twig123 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    258
    Country:
    United States
    I would like to retract this statement...

    It started raining here today (as well as in the game) and now the game locks within 2min. [​IMG]
    This is very odd...
     
  17. Child0fTwilight

    Newcomer Child0fTwilight Member

    Joined:
    Jan 28, 2009
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    Yeah the game randomly freezes, it's kind piss off when you get a lot of stuff -___-
     
  18. fsubassoon

    Newcomer fsubassoon Newbie

    Joined:
    Nov 26, 2008
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    I also have experienced this freeze, although it usually takes 45-60 minutes for it to happen. I "reinstalled" cios rev9 and using a 1.1 usb loader for the time being, and it seems to be working perfectly. It would be fantastic if rev11 fixes this freeze, as well as adds Wii Speak (or any other USB controller) capabilities.
     
  19. twig123

    Member twig123 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    258
    Country:
    United States
    So, I made a disk of AC and played through Gamma... and the system froze after ~1hr when I pressed the 'Home' button to exit the game... and then once again after ~3min...
     
  20. lenitao

    Member lenitao GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    100
    Country:
    United States
    it happens to me as well...

    and it's one of the games i play the most, not to mention Resetii [​IMG]

    LoL, i hope it's fixed in next cIOS or what is called
     

Share This Page