AetherSX2 PS2 emulator enters early access, is now available on the Play Store

playstation-2-logo-F384843875-seeklogo.com (1).png

Quietly arriving on Android's Google Play Store today is the new AetherSX2 emulator. Promising solid performance emulating PlayStation 2 games on mobile, you can now test it out for yourself and see how well AetherSX2 runs on your phone. As with other PS2 emulators, you will need a copy of your PS2's BIOS in order to play games, and if you're looking to get decent results, you'll want to use a device with at least a Snapdragon 845. The app is currently in early access, meaning it may be buggy or unreliable during this testing phase.

FAQ: https://aethersx2.xyz/

AetherSX2 is a emulator of the PS Two console for the Android platform. You can play games which you have dumped from disc on your portable device.

A BIOS image **is required** to play games and is not optional. This image should be dumped from your own console, using a homebrew application.

You need a high end device to achieve good performance. We recommend at least a Snapdragon 845-equivalent device. This means 4 large cores (Cortex-A75 level, 500 or more single core Geekbench 5). If you only have two big cores (e.g. Snapdragon 700 series SoCs), you should not enable multi-threaded VU, and performance will suffer as a result.

Devices with Mali or PowerVR GPUs will run the app, but performance will be much lower than Adreno GPUs, and the Vulkan renderer will not be available. This is because they are missing a critical feature (dual-source blending).

Features:
- System simulation
- OpenGL, Vulkan and Software rendering
- Upscaling of games to 1080p and beyond
- Widescreen patches for games without native support
- Save states
- Touchscreen and bluetooth controller support
- Games can be loaded from iso/chd/cso disc images
- Per game settings

Disclaimers:
AetherSX2 should only be used to play games you own and have dumped from disc yourself. To dump your games, you can use a tool such as ImgBurn to create a .iso for the disc, and then copy across it to your device over USB.

This app is not affiliated in any way with Sony Interactive Entertainment.

:arrow: Download
 

urbanman2004

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 10, 2013
Messages
334
Trophies
0
XP
453
Country
United States
I'll let y'all have at it. Y'all can be the guinea pigs in the devs' beta testing :rofl2:. Keep me posted when this emu officially has gold master (RTM) build status :yay:
 

urbanman2004

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 10, 2013
Messages
334
Trophies
0
XP
453
Country
United States
Understood because long ago I paid $10 for the other PS2 emulator and it was a train wreck ... now Drastic and the PS1 emulator works flawlessly and I paid for those I think I paid for an NEO Geo emulator also

I don't mind paying but if it's buggy I can wait... I think the Citra Emulator works well but I haven't tested that as much
I bought Drastic [best DS emu on Android] b/c the dev's anti-piracy checks rendered any crack efforts useless, and I also purchased a few other emus from the dev fms like "VGBAnext" and "MasterGear"... If I were you, I would suggest try using the unofficial build MMJ version of Citra which isn't available in the Play Store for better performance.
 
  • Like
Reactions: Goku1992A

urbanman2004

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 10, 2013
Messages
334
Trophies
0
XP
453
Country
United States
It needs to come back because I miss its menu.
Oh, w/ the 16-bit graphics UI and the snow? :rofl2::D
I mean, you can still actually download it by using Google and it works on Windows 10, but I prefer using more accurately rendering emus like SNES9x and bsnes.
 

Memoir

Hi, I'm Cynical!
Member
Joined
Jun 24, 2007
Messages
11,102
Trophies
1
Location
In the Murderbox!
Website
www.twitch.tv
XP
13,154
Country
United States
Oh, w/ the 16-bit graphics UI and the snow? :rofl2::D
I mean, you can still actually download it by using Google and it works on Windows 10, but I prefer using more accurately rendering emus like SNES9x and bsnes.
I honestly just want the UI. If I could use it on Snes9x instead of the standard UI, I would.
 
  • Like
Reactions: urbanman2004

console

I'm fans of Elvira Mistress of the Dark. :-) <3
Member
Joined
Mar 1, 2013
Messages
193
Trophies
0
Website
www.startpage.com
XP
1,181
Country
United States
dude what IS this thing, I can't even find the CPU specs on google lol
Easy to find answer is to download CPU Z from Google Play store to install on tablet / phone can tell system info to us.


CPU-Z

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cpuid.cpu_z&hl=en_US&gl=US

Android version of the popular CPU identification tool for PC, CPU-Z is a free application that reports information about your device.

- SoC (System On Chip) name, architecture, clock speed for each core ;
- System information : device brand & model, screen resolution, RAM, storage.;
- Battery information : level, status, temperature, capacity ;
- Sensors.

Requirements :
- Android 2.2 and above (version 1.03 and +)


B-)
 

tfocosta

GBAtemp Z-Warrior
Member
Joined
Jun 2, 2020
Messages
656
Trophies
1
Website
nooooooooooooooo.com
XP
1,359
Country
Canada
I've tried a couple of games on a Xiaomi Redmi Note 8 (CPU: Octa-core Max2.01GHz/RAM: 4GB) and here's what I have got so far:
- Kingdom Hearts - It's playable, but it's a bit slow during some parts where you have more graphical content.
- Kingdom Hearts II - Same as above.
- Dragon Ball Z: Infinite World - It has a bit of lag sometimes but it's playable.
- Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 - Menu navigation and movie contents are fine but gameplay during fights is slow, probably because my phone is not a high end device. I'm sure this should be fine on a better phone.

I have other games to try out, but need to compress them from ISO to CSO. They are all over 4GB.

So, on an average, I would give it 7/10 and fully recommend this emulator! Can't wait to get a better phone to take full advantage of its potential and play all my favorite games. :D
 

BigOnYa

A Very-Large Member
Member
Joined
Jan 11, 2021
Messages
1,422
Trophies
1
Age
48
XP
2,930
Country
United States
Anyone have the apk? I know there "isn't one" anywhere else other than the play store, but maybe someone has it offlined. My tablet will not connect to the internet and I can't download it.
Same with me. I want to try it but I don't have or I don't want to set up Google Store/Play services on my Amazon 10 tablet. Somebody please make an offline .APK for this please!
 
  • Like
Reactions: tfocosta

duyeh

New Member
Joined
Oct 3, 2021
Messages
1
Trophies
0
Age
24
XP
12
Country
Indonesia
FFX international, i got glitch in mushroom valley,the platform is lifted up,but my character is not

Sent from my POCO F1 using Tapatalk
 

player594

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
449
Trophies
0
XP
1,403
Country
United States
but how do the Metal Gear games run on it? That's the real question
Metal Gear 3 Substance runs decent, but does have random crashing issues. Some slow downs during lots of action on screen. I can't get Vulkan to work at all on my S21+. It just crashes when launching any game.

Sent from my SM-G996U using Tapatalk
 

ChaoticCinnabon

That Tharjaposting Idiot
Member
Joined
Oct 2, 2015
Messages
483
Trophies
0
Location
Canada; Ontario
Website
steamcommunity.com
XP
1,535
Country
Canada
Metal Gear 3 Substance runs decent, but does have random crashing issues. Some slow downs during lots of action on screen. I can't get Vulkan to work at all on my S21+. It just crashes when launching any game.

Sent from my SM-G996U using Tapatalk
That would likely be because your phone may not be using a snapdragon cpu/gpu but rather samsung's in-house Exynos, i'd check a spec checking app on your phone to clear up if you're using a snapdragon S21+ or an Exynos one if you're unaware.
 
General chit-chat
Help Users
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Use the 30 dollars at the hardware store for a new crowbar, go to best buy at night, obtain new gaming PC!
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    it's too fast, and it doesn't feel like i accomplish
    anything using it
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    more so cheating
    Gift
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Stay tuned for more life hacks from Psi! Lol
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    You can get a am4 mobo for $60 and a decent athlon for $80
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    i want to see how much i can break the limits on low, low ass budgets
    Gift
  • lehgfeslug @ lehgfeslug:
    @KenniesNewName Mate, he has a DELL Optiplex, he needs a new PSU to get anything newer. Add another $60 to that, as well as $60 for faster RAM (APUs LOVE fast RAM) and you quickly approach $400
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Which would be smarter than buying old cheap shit lol
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    old shit is what i like! :(
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Can't complain about bad performance then
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    i like old pcs and components i feel like they deserve to be used
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    instead of just binned
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Thrift stores are the best place to look for that stuff
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    if you can't find a use for it,
    bag it up and wait to get components and connectors to try it out!
    Gift
  • AliceCE @ AliceCE:
    Alright
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Just saying it's hard to get decent performance from 15+ year old tech
    Gift
  • NoobletCheese @ NoobletCheese:
    i like my old pcs , their motherboards are 2014 spec and GPU 2016 spec. they never crash or lag, using it for games, emulation, youtube, HTPC (madVR 4k60 HDR h.265 plays flawlessly). feels like im getting such good value. i just hope i dont get a hardware fault.
    Gift
  • NoobletCheese @ NoobletCheese:
    my worst nightmare is spending a lot of money on new gear and then having some gremlins like random BSODs or some unsolvabe perf issues. that would really upset me. ill take cheap and cheerful anyday of the week
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Old tech is awesome but it becomes such a heads ache with low perfrdriver support modern games etc it's only stable if you plan on using software that was made for that exact era
    Gift
  • NoobletCheese @ NoobletCheese:
    well actually i had issues with stutters in games from the old era like vanilla Skyrim and S.T.A.L.K.E.R and ended up solving it by tweaking their ini files and running all games off SSD.
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Go floppy
    Gift
  • NoobletCheese @ NoobletCheese:
    but yeah i havent really played any new DX12 games on it -- still using win7 which doesn't even support
    DX12
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I love me og xbox seems like right when I'm done opening it some new update comes out
    Gift
  • NoobletCheese @ NoobletCheese:
    in SKyrim it was the bTrees distance thingy and in S.T.A.L.K.E.R it was the alife distance value
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I'm surprised they finally stopped milking Skyrim for what it's worth to be fair
    Gift
    KenniesNewName @ KenniesNewName: I'm surprised they finally stopped milking Skyrim for what it's worth to be fair