51099 WHY DO YOU TAUNT ME SO?

Discussion in 'NDS - Nintendo Wi-Fi Connection' started by JacobQuinn, Feb 8, 2012.

Feb 8, 2012
  1. JacobQuinn
    OP

    Newcomer JacobQuinn Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    9
    Alright, I recently got my R4 card back and was really hopeing to just play some Pokemon black but even though my ds is finding my signal no problem it wont do anything on "test connection''.
    I am running on Wood 1.44 and my pokemon black rom is completely unpatched. Any ideas?

    Main thing, It is finding my signal it just wont connect when it tests it.
     
  2. Zerosuit connor

    Member Zerosuit connor Baby I'm Back ♥

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    1,847
    Location:
    Eorzea
    Country:
    Australia
    Anything to do with a DNS error? I had issues with my router and 3Ds and it got a DNS error.

    Error Code: 51099


    Unable to use your wireless signal
    Likely cause: It appears that the settings entered into the Nintendo DS are not compatible, or the router's broadcast settings should be changed.
    How to fix: Try creating a new connection with your system. Nintendo DSi owners trying to play multiplayer games will want to be sure to read the "Trying to play online multiplayer with Nintendo DSi."
    • Create a new connection: This error can occur if a setting (like your network's name) has changed since you last connected. If it's been awhile since you connected, or if this is your first time connecting, creating a new connection file will often resolve this error code. Click the button below for your system and we'll walk you through the connection step-by-step.
    • Trying to play online multiplayer with Nintendo DSi


      Even if you are able to connect online and use other online features of the Nintendo DSi, if you are attempting to play multiplayer games but are receiving error code 51099 when you try and connect, then your router is likely using a security type – WPA – that is not compatible with Nintendo DS Game Cards.
      Try this:
      If you are sure you are using WPA, click here for more information including alternative connection methods. If you're not sure if you're using WPA, you can find out by going into the connection settings on your Nintendo DSi and doing a search for an access point. Follow these steps:
      • Turn on your Nintendo DSi and access the System Settings by clicking on the wrench icon.


        [​IMG]
      • Scroll over to the third page, and select "Internet."


        [​IMG]
      • Now choose "Connection Settings."


        [​IMG]
      • Click on "None" for "Connection 1."


        [​IMG]
      • Click on "Search for an Access Point."


        [​IMG]
      • The Nintendo DSi will search for any wireless networks within range. Once it is finished searching, it will display the names of all the wireless networks it finds.


        Look for your wireless network.
      • What to do next will depend on the "lock" icon you see next to your network on the Nintendo DSi.


        [​IMG]
        [​IMG]
        [​IMG]Click here

        • No security - This connection type is compatible with Nintendo DS Game Card online multiplayer. WEP - This connection type is compatible with Nintendo DS Game Card online multiplayer. WPA - This connection type is not compatible with Nintendo DS Game Card online multiplayer. Security will need to be changed to WEP or turned off in order to play online. for more info.



    • Other suggestions:
      • Make sure your router is set to broadcast in "b" or "mixed" mode. If your wireless router is transmitting in "N" only mode, you will need to switch it to "b/g" or "mixed" mode. For help accessing your router's settings, click here and select your router brand and model (if available). Most routers will have this setting in the "broadcast settings" menu.



      • Check for wireless interference, which can affect the signal strength to the Nintendo DS. To help minimize wireless interference, try the following:
        • Make sure other wireless devices such as cordless phones or wireless speakers are turned off, and that the Nintendo DS is an open area without objects or electronics blocking the signal.
        • Change your router's channel setting to 1 or 11. By default, most routers broadcast on channel 6, which overlaps with other channels and may be weaker. For help doing this, click here and select your router brand and model (if available). The information you need is found in the "Broadcast Channel:" area.
    Still stuck? We can help! We have found that simply erasing the old connection file and creating a new connection to your router may help. Click the button below for a step-by-step guide. If at the end you still need help, you'll find contact information to reach our specially-trained representatives. Click the button below for your system and we'll walk you through the connection step-by-step.


    [​IMG] [​IMG]

    If the above steps did not resolve the issue, and you continue to experience problems, please click the button below to see which options are available to contact us for further assistance.
    [​IMG]




    Was this information helpful?

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  3. JacobQuinn
    OP

    Newcomer JacobQuinn Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    9
    I dont think so, it just says 51099. It finds my signal no problem at all but when ever it actually trys to connect it just messes up, leading me to believe it something to do with the game. It also happens in pokemon platinum.
     
  4. Zerosuit connor

    Member Zerosuit connor Baby I'm Back ♥

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    1,847
    Location:
    Eorzea
    Country:
    Australia
    Did it work before?
     
  5. JacobQuinn
    OP

    Newcomer JacobQuinn Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    9
    It is a DS I got from a friend but I know the wifi funtionality works. This is a new clean rom and no its never worked for me.
    People have said and shown that the R4 version does work online.
     
  6. Zerosuit connor

    Member Zerosuit connor Baby I'm Back ♥

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    1,847
    Location:
    Eorzea
    Country:
    Australia
    I was going to say contact nintendo XD. Is the wifi enabled on wood r4?
    But when all else fails reset your router, modem and if that doesn't work toggle with the settings until it works.
     
  7. JacobQuinn
    OP

    Newcomer JacobQuinn Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    9
    How do I go about enabling the wifi? Is there anywere else I can post this if I want to seek out more answers?
     
  8. Zerosuit connor

    Member Zerosuit connor Baby I'm Back ♥

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    1,847
    Location:
    Eorzea
    Country:
    Australia
    Try looking/asking around the R4 section, and I think @Another World knows her stuff about the Wood Firmwares. I haven't used wood R4 in half a year, so I don't know about how to enable it.
     
  9. JacobQuinn
    OP

    Newcomer JacobQuinn Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    9
    Gotcha, will do.
     
  10. JacobQuinn
    OP

    Newcomer JacobQuinn Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    9
    So I posted it on the R4 board and for no specified reason it was closed and deleted.
     
  11. Zerosuit connor

    Member Zerosuit connor Baby I'm Back ♥

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    1,847
    Location:
    Eorzea
    Country:
    Australia
    Posted to seperate topics for the one problem. At the moment I am not the person to ask about the wood firmwares. If you see above I have said try looking. Did you try that?
     
  12. JacobQuinn
    OP

    Newcomer JacobQuinn Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    9
    I have looked around and from what it seems people use the rudolph patch but it seems like it only works for the japanese version. I think I had a similar problem ages ago and fixed it some how. I really want to play this online.
     
  13. JacobQuinn
    OP

    Newcomer JacobQuinn Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    9
    Biiiiiiiig update! I am playing around in the C-gear and I am getting a very slight yellow connection!

    Update: I HAVE NO BLOODY IDEA HOW BUT IT WORKS NOW.
     
  14. Dr.Aqua

    Member Dr.Aqua GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    250
    Country:
    United States
    DS can only use WEP signals. Check your router settings :D
     

Share This Page