Hacking Question 4.1 backup but 5.1 installed + burned fuse

chocoboss

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 25, 2016
Messages
496
Trophies
0
Age
32
Location
FRANCE
XP
1,052
Country
France
Hi Everyone,

I have a problem.

I have a bought a switch that was 4.1fw, I have upgraded to 5.1 and used it with some NSP ( offline only to not get banned )

Before 6.0 release, I will probably restore my backup but ... I can not remember if it was on 4.1 or 5.1 when I backuped ...

Since the upgrade burned at least 1 fuse, I will probably brick while restoring my nand, any idea / solution ?

Thank you for reading this =)
 
  • Like
Reactions: Gungerino

Kafluke

Well-Known Member
Member
Joined
May 6, 2006
Messages
5,474
Trophies
0
Age
44
XP
4,454
Country
United States
Did you upgrade using legit official methods or did you use the modified upgrade process with autoRCM enabled to avoid burning fuses?
 
  • Like
Reactions: -----a

Resaec

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 19, 2017
Messages
405
Trophies
0
XP
837
Country
Germany
If you upgraded online or went online after upgrading you can not go online after downgrading with your backup.
You can however (if you were offline all the time) downgrade, start with hekate, upgrade again and have a clean 5.1 console.

Im not sure, but upgrading should leave a report and thus make it traceable exactly when you upgraded... If you "reupgrade" a downgraded nand there would be 2 reports of you upgrading from 4.1 on nintendos servers (if you went online)
 
Last edited by Resaec,

shchmue

Developer
Developer
Joined
Dec 23, 2013
Messages
784
Trophies
0
XP
2,186
Country
United States
Last edited by shchmue,

lordelan

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 4, 2015
Messages
5,160
Trophies
1
Age
41
XP
4,769
Country
Germany
Since hekate can boot stock FW as well your fuses are completely irrelevant as long as you use RCM + hekate for booting, no matter which FW with which fuse state you use.
 

chocoboss

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 25, 2016
Messages
496
Trophies
0
Age
32
Location
FRANCE
XP
1,052
Country
France
I have upgraded online using normal way, so I might partialy fucked.

I have go online while being 4.1 and 5.1 ( download few démo for LayeredFS ).

I will check backup version when I will have time.

Btw if I understand right, I can boot 4.1 using hekate even if I have too many burned fuse

Thank you everyone for your answers
 
Last edited by chocoboss,

issayloki

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 4, 2018
Messages
139
Trophies
0
Age
41
XP
795
Country
Thailand
So this mean if I have nand backup of 4.0.1 then do normal online update to 5.1, then I can just restore my 4.1 nand to go back to 4.1 with autorcm?. Thank you guys
 

Draxzelex

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 6, 2017
Messages
15,932
Trophies
1
Age
27
Location
New York City
XP
10,978
Country
United States
So this mean if I have nand backup of 4.0.1 then do normal online update to 5.1, then I can just restore my 4.1 nand to go back to 4.1 with autorcm?. Thank you guys
Yes but there's no added benefits of running 4.1 if you burnt fuses updating to 5.1 since you must use RCM in order to load 4.1 but you can just boot 5.1 without RCM.
 
  • Like
Reactions: issayloki

Ian095

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 25, 2018
Messages
380
Trophies
0
XP
771
Country
United Kingdom
Ok now I'm confused. You guys are telling me despite burning a fuse updating to 5.1.0 completely officially. I could just use Hekate to load my 4.1.0 backup (in which could lead to making it easier to exploit later for overwriting with say Atmosphere)? or would it flat out just not work. I do have a 4.1.0 and a 5.1.0 backup. (Also I know that's not possible right now, I'm talking for futures sake).
 
Last edited by Ian095,

Draxzelex

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 6, 2017
Messages
15,932
Trophies
1
Age
27
Location
New York City
XP
10,978
Country
United States
Ok now I'm confused. You guys are telling me despite burning a fuse updating to 5.1.0 completely officially. I could just use Hekate to load my 4.1.0 backup (in which could lead to making it easier to exploit later for overwriting with say Atmosphere)? or would it flat out just not work. I do have a 4.1.0 and a 5.1.0 backup.
The reason why we can update without burning fuses is because we can bypass the fuse check via RCM and a substitute bootloader. This is very useful for people to load higher firmwares, but useless for people to load lower firmwares. You would only downgrade if you can boot the firmware without RCM. Otherwise, you're giving yourself more work for no added benefit.
 

Ian095

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 25, 2018
Messages
380
Trophies
0
XP
771
Country
United Kingdom
The reason why we can update without burning fuses is because we can bypass the fuse check via RCM and a substitute bootloader. This is very useful for people to load higher firmwares, but useless for people to load lower firmwares. You would only downgrade if you can boot the firmware without RCM. Otherwise, you're giving yourself more work for no added benefit.

Yeah makes sense, I'm guessing CFW will never truly overwrite Horizon OS itself then? If that were ever the case then that's what I was kinda aiming at, otherwise yeah it is pointless.
 

Site & Scene News

General chit-chat
Help Users
    impeeza @ impeeza: but I am anticoagulted so no can do ;(