1. UltraSUPRA

    UltraSUPRA Permabanned from Scratch
    Member

    Joined:
    May 4, 2018
    Messages:
    300
    Country:
    United States
    Yes, but why?
    I feel like it might have something to do with the system, because sometimes when I open it up after a few days of having it on and not using it, it has a black screen and I have to hold down the power button for like a minute to turn it off. This first happened with Super Mario RPG, so I don't think it has anything to do with Cave Story.

    Does it have anything to do with the CIA files?
     
  2. Ender3Guy

    Ender3Guy Member
    Newcomer

    Joined:
    Oct 17, 2019
    Messages:
    41
    Country:
    Canada
    I'm loooking to upgrade from my N2DSXL to a N3DSXL and have noticed a surplus of inexpensive Japanese 3DSes on Ebay
    The problem is (obviously) that they are JPN region.
    I'm planning to CFW my next 3DS, but I'm not sure if, once that's done, I can region change, format and system transfer from my NA N2DSXL.
    Any help is appreciated.
     
  3. 3DSBricker

    3DSBricker Daily Active Member
    Member

    Joined:
    Apr 8, 2020
    Messages:
    117
    Country:
    Netherlands
    @UltraSUPRA Do you have game patching on?
    If so try to disable it and try again with whatever you were doing.
     
    Last edited by 3DSBricker, Jun 2, 2020
    Nintendo_Fan_2006 likes this.
  4. 3DSBricker

    3DSBricker Daily Active Member
    Member

    Joined:
    Apr 8, 2020
    Messages:
    117
    Country:
    Netherlands
    Yes region change is completely safe and on Plailects guide (3ds.guide) is a guide to region change. Btw he transfert his guide to someone else. I don't know his name anymore. Edit: it's Ihaveahax
    And also many other helpers and staff.
     
    Last edited by 3DSBricker, Jun 2, 2020
    Nintendo_Fan_2006 likes this.
  5. Direction_and_Magnitude

    Newcomer

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    2
    Country:
    United States
    My 3DS storage is maxed out. I have CFW and TWiLight Menu installed and know that I can play .nds games off of the sd card without downloading them using FBI. Is it possible to play .3ds files or more importantly .cia files directly off of the flash card? Thanks.
     
  6. lone_wolf323

    lone_wolf323 GBAtemp Psycho!
    Member

    Joined:
    May 27, 2011
    Messages:
    3,199
    Country:
    Canada
    Those flash cards can only use .nds. No one is going to recommend .3ds flashcards since they are useless. costs about 100 dollars and are a pain to even get working on the 3ds. The best solution is looking at a bigger sd card to use for your console.
     
  7. Direction_and_Magnitude

    Newcomer

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    2
    Country:
    United States
    I have a 64 gb sd card, but the actual internal storage on the 3ds is at max. Can I just play these directly from the SD card storage?
     
  8. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    12,788
    Country:
    United States
    You need to install CIA files to your SD storage using FBI.
     
    alexander1970 likes this.
  9. 3DSBricker

    3DSBricker Daily Active Member
    Member

    Joined:
    Apr 8, 2020
    Messages:
    117
    Country:
    Netherlands
    Is it a good idea to buy Stargate 3ds? It is around 30 euros and works without cfw (i have cfw so that does not matter) because i find a lot of 3ds files but much less cias.
     
    Last edited by 3DSBricker, Jun 6, 2020
    Nintendo_Fan_2006 likes this.
  10. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    12,788
    Country:
    United States
    No, definitely not. You can convert 3ds files to cia files. You also cannot easily play online when using 3ds files.
     
    TurdPooCharger and alexander1970 like this.
  11. 3DSBricker

    3DSBricker Daily Active Member
    Member

    Joined:
    Apr 8, 2020
    Messages:
    117
    Country:
    Netherlands
    O thanks. Then is there a way to play 3ds files without flashcard or cias?
     
    Nintendo_Fan_2006 likes this.
  12. KleinesSinchen

    KleinesSinchen The Backup Reminder
    Member

    Joined:
    Mar 28, 2018
    Messages:
    1,704
    Country:
    Germany
    Hmmhm. How about the Citra-emulator?

    Converting 3DS files to CIA is not a big deal though.
     
    Lacius and alexander1970 like this.
  13. 3DSBricker

    3DSBricker Daily Active Member
    Member

    Joined:
    Apr 8, 2020
    Messages:
    117
    Country:
    Netherlands
    Okay i will try. Also can i play the same 3ds files on the 3ds without converting?
     
    Nintendo_Fan_2006 likes this.
  14. Ender3Guy

    Ender3Guy Member
    Newcomer

    Joined:
    Oct 17, 2019
    Messages:
    41
    Country:
    Canada
    3DS files cannot be played as-is on 3DS.
    GM9 has an integrated .3DS to .CIA script which you should have little trouble using.
     
    Lacius likes this.
  15. 3DSBricker

    3DSBricker Daily Active Member
    Member

    Joined:
    Apr 8, 2020
    Messages:
    117
    Country:
    Netherlands
    Okay thanks!
     
  16. GrabitHot

    GrabitHot Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 31, 2014
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    You can do this? My thought was it always installed CIA's to the internal storage. I usually select the "Install and Delete CIA" option in FBI.
     
  17. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    12,788
    Country:
    United States
    CIA files of 3DS games always get installed to the SD storage.
     
    alexander1970 likes this.
  18. GrabitHot

    GrabitHot Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 31, 2014
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    Do you know where on the SD card? I can't find it, and my SD card file size I think is still the same. But what you are saying does make sense in a way, because I think the 3DS XL has 2GB of internal storage, but my CIAs that are installed are bigger then this...
     
  19. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    12,788
    Country:
    United States
    You don't install 3DS games to the NAND storage. When you install a 3DS CIA file, you install it to the SD card in the /Nintendo 3DS/ folder. To manage your installed contents, go to the Data Management screen in the 3DS. Installed games should appear on the 3DS home menu.
     
    alexander1970 and GrabitHot like this.
  20. GrabitHot

    GrabitHot Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 31, 2014
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    Ahh yes, you are absolutely correct. I thought sysNAND took up a partition of the internal storage, and the CIAs were installed on the available space of the internal storage, but there is absolutely no space at all to fill it with a CIA. I do see my installed CIAs on my SD card by looking at System Settings -> Data Management on my 3DS. The CIAs get installed in the Nintendo 3DS folder of my SD card, but none of the file names in there use the friendly 3DS title names.
     
    Last edited by GrabitHot, Jun 8, 2020
    3DSBricker likes this.
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - questions, PARADISE,