3DS NOOB PARADISE - Ask questions here

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by Cyan, Dec 11, 2013.

  1. KleinesSinchen

    KleinesSinchen The Backup Reminder

    Member
    8
    Mar 28, 2018
    Germany
    Following the guide https://3ds.hacks.guide/ does not brick a 2|3DS.
    • Keep a NAND backup for each console (on multiple storage media)
      • :!: never try to restore the NAND image from a device to another one.
      • Restoring a NAND image is not a thing to do frivolously. If you have any bad trouble describe your problem before doing anything.
    • Any software damage can be repaired with ntrboot (requires compatible flashcart)
      • You basically would have to do very stupid things on purpose to come to this point.
      • Most problems can be solved even without this.
    • A backup of your complete SD is also nice→ Can save a lot of time in case of SD failure
    • Lastly: Installed games can be replaced, a failing 2|3DS can be replaced, your game progress NOT.
      • Use Checkpoint and/or JKSM to get decrypted backups of your saves (and store them on several different storage media).

    Have fun.
     
    alexander1970 likes this.
  2. Rider11009

    Rider11009 Member

    Newcomer
    1
    Jul 16, 2019
    United States
    Thanks!
     
    alexander1970 likes this.
  3. umirza85

    umirza85 Newbie

    Newcomer
    2
    Mar 4, 2013
    Canada
    Hi all, I got a 3ds XL and new 3ds XL from my brother who's moved onto a switch.

    I'd like to sell the 3ds XL but I'm in the UK and it's a US/Canada 3ds XL. Is there a way to make it either region-free/UK-EUR region and not have any of the hacks remain installed on it, or method that persists past a system reset? So that it doesn't look like it's been hacked/modded.

    I've used the seedminer method on the New 3ds XL but that obviously leaves all the CIA/Luna on it etc.
     
    Last edited by umirza85, Sep 16, 2019
  4. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    20
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    If not modded, only by getting a donor SecureInfoA or B file.

    What's wrong if someone knows it is hacked? Should be worth a little more then.
     
    alexander1970 likes this.
  5. umirza85

    umirza85 Newbie

    Newcomer
    2
    Mar 4, 2013
    Canada
    I'd like to sell it to a store that I already have some credit at, I'm sure they wouldn't want it hacked. Though agree that would probably be worth more if loaded with games but it's much less hassle just selling to the store that gives a premium if their credit is taken.

    Thanks. I'm not sure what this secureinfo A/B file method entails though? How does it change the region without leaving a trace on the console?
     
    Last edited by umirza85, Sep 16, 2019
    alexander1970 likes this.
  6. Gedi223

    Gedi223 Advanced Member

    Newcomer
    3
    Feb 16, 2008
    United States
    So My search fu is weak.

    I recently went through the steps for CFW on the 3ds.
    My son has about 30 games he cycles through continuously and I’m wanting to put them on the SD card.

    I’ve got a 128gb card, used GUI format to fat 32.

    Right now I’m using Godmode to make cia of the game and fbi to install and everything works, just taking forever.

    Is there a direct step to go from game cart to 3ds without first making the cia?

    TIA
     
  7. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    20
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    You have to have another console of the region you want to change it to, hack it and get that file from it. If the two consoles go online at the same time they'll both be banned so the donor console should be thrown away or only owned by you and never used online.

    The problem with not using a donor file is that it is edited and the signature no longer valid. Only hacked consoles can use files that aren't signed, and the file is needed on bootup so if you remove CFW the console will be bricked (if you edit the secure info file instead of using a donor).

    If trading to a shop, just don't mention it if asked and they'll probably still take it. Even if they know they may still take it. However you should only trade to a shop if you really have to, you'll get way more selling to a person - for example here, you'll get $20 trading a 3DS to EB games, but about $60-$100 selling to a person. I've gotten $150 for a hacked one (around the time the new 3DS came out, and hacking wasn't as easy as now - even now you could get a minimum of $80). You'd have to have a lot of credit with the shop to make it worthwhile! Especially with all the effort the region changing will take,and losing access to online play on a console you own.
     
    Last edited by Quantumcat, Sep 16, 2019
    alexander1970 likes this.
  8. Dumdum

    Dumdum Newbie

    Newcomer
    1
    Sep 18, 2019
    United States
    I cannot get the SFC emulator on ACE3DS plus to recognize the SNES roms on the SD card. I've placed them in the SNES folder, I've placed them in a created folder, I've placed them onto the root. I figured maybe .sfc isn't the preferred extension, so I changed all of the .sfc extensions to .smc and even tried .bin. I've even tried switching to Islam and praying to Muhammed. What am I doing wrong?
     
  9. Roxxxance

    Roxxxance Member

    Newcomer
    1
    Jul 20, 2019
    France
    Hi there.
    I managed to do what I wanted (temporary boot luma on unmodded 2DS in order to inject game save via JKSM).
    I wrote a litte how to for future usage; if there is somewhere it could be usefull, please tell me, I would be glad to share for other nooobs like me :).

    So I booted luma with a ntrboot flashcart, then I loaded homebrew launcher to launch JKSM.
    BTW I tried something: I used a save file from a modded CIA file (eshop only game, japanese game with english fanstad) and it worked on an unmoded japanese 2DS, and it worked like a charm.

    I only run trhough 1 problem: I was able to boot once using the magnet trick with r4i, then nothing. I tried the same way again and again, and the console refused to perform ntrboot.
    I noticed that a few files were created the time I booted, so I decided to delete it all. And it worked again.
    Not sure about that behavior. The files were boot9.bin, boot11.bin and otp.bin in boot9strap directory and luma.cfg in Luma directory.

    Now I am very interested in game modding. If someone have websites or tools to share, please tell me (I'm aiming at fantrad and sprite editing for now).

    Again, thanks everyone for the help; there are some badass guys here :)
     
  10. kbf

    kbf GBAtemp Maniac

    Member
    6
    Oct 7, 2008
    Canada
    Hi I posted a topic about this but i'm hoping I can maybe get a reply here, so i'm posting this here as well. It's for a friend so i'd really like to solve this problem:

    Iv'e been having a lot of issues with CIA's installing, one time FBI even crashed on me. It hasn't crashed since then but I figure i'd post the error here incase it helps: https://gyazo.com/812c10ba7b15ab8a7c170e23891df0af

    So iv'e only been able to get a couple of games installed. a GBA CIA and New Super Mario Bros 2. Any other game has given me errors and at one point one of the games was completely glitched up where it wouldn't show info on the top screen about the game, on starting, it would just crash.

    So the errors I am showing here are from installs, they can sometimes get up to half way to sometimes 80% and it will crash. Iv'e gotten different errors from different games so I am posting them here:https://gyazo.com/a4e8cba2f449ae2301fb06b691990049

    Here is the error I got from trying to install another game: https://gyazo.com/1b2ec518df3fd4e67ef2d7b88e078a37

    Please help..

    EDIT: Another thing I forgot to mention is one time when I got one of the games installed it just hung on this screen and eventually crashed, another time, one of the other games I managed to install(that didn't have info on the top screen when hovering over it.) didn't crash but got hardlocked on this screen https://gyazo.com/4c08fc7c2992cc3fa9a01ed79f57c20e and I had to reset the 3DS..


    EDIT 2: Another issue I wanted to mention was sometimes when I go to install a CIA, the option isn't even there. All I see an option for is to delete, rename, copy, and paste. But no install option.
     
  11. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    20
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Check your SD card with H2testw and/or try another SD card that was bought at a brick and mortar store and is formatted as FAT32.
     
  12. umirza85

    umirza85 Newbie

    Newcomer
    2
    Mar 4, 2013
    Canada
    Thanks for explaining that QuantumCat, doesnt make sense to have an essentially useless console. And agreed that selling it privately would be beneficial but the store is offering £50 for a 3DS XL which isnt bad, and as you mentioned I actually have hundreds of £ worth of credit with the store as I've been clearing out my attic.

    I think I will hack it and sell on eBay as they have a £1 deal where you dont have to pay anything else.

    But out of curiosity if i hacked the 3DS XL and didnt install any of the final items on this page: https://3ds.hacks.guide/finalizing-setup would that leave me with a region free console without anything showing on the menu? Also would keeping it region free/hacked require the SD card to remain inside? i.e could i sell without the SD card and it will remain 'hacked'/region-free?
     
  13. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    20
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    If you don't follow the last page, it won't be able to boot without the SD card, so you don't want to skip that. As long as you don't install any homebrew cias, or uninstall them after the end of the guide, you won't have anything showing on the menu. But people aren't likely to have a problem with buying a hacked console.
     
  14. kbf

    kbf GBAtemp Maniac

    Member
    6
    Oct 7, 2008
    Canada

    I ran H2testw and..

    https://pastebin.com/Xb0AwdNB

    I am going to assume this isn't good. lol. I did check it but didn't verify. If it matters here the type of card he has, it says HC I on the card? I tried to take a pic but it was too blurry..
     
    Last edited by kbf, Sep 20, 2019
  15. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    20
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Yep looks like you've got a fake or defective card. The small installs probably work because they aren't trying to save into the bad/non-existent part of the card. It would probably be a good idea to back up your saves with JKSM or Checkpoint then start using a new card (that's also been tested before you use it). Cards from ebay or Amazon third-party sellers are the most likely to have problems, so if you can avoid getting your card from those places that would be best. The type of card doesn't matter too much as long as it is genuine, fake cards will look like a good brand anyway.
     
    Last edited by Quantumcat, Sep 20, 2019
  16. kbf

    kbf GBAtemp Maniac

    Member
    6
    Oct 7, 2008
    Canada
    Alright so I am moving my contents of my 3DS sd card to a bigger one, I just wanna know, does the 3DS support exfat or does it have to be fat32?
     
  17. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    20
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Has to be FAT32
     
  18. Ypso

    Ypso Newbie

    Newcomer
    1
    Sep 22, 2019
    Germany
    Hello, question from a noob here!


    Just bought a 3dsXL (old one) and a normal SD Card. For the Hombrew thing, do I need a micro SD (the on in the back of the DS) or do I need an SD such the one I've already bought , which I insert in the regular SD card slot of my console.

    Greetings and thank you,
    Ypso
     
  19. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    20
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    You'll need a normal SD card, or a micro SD card and a full size adapter. I don't think DS use SD cards so not sure about what you mean there. If you mean a flashcart - you can use one to hack your console if you already have one but it isn't required. Follow https://3ds.guide
     
    Ypso likes this.
  20. Kijof

    Kijof Advanced Member

    Newcomer
    2
    Dec 27, 2007
    Brazil
    Hi, my 3DS is on firmware 11.3.0-36U with the latest Luma, it's safe to update to latest nintendo firmware?
     
Quick Reply
Draft saved Draft deleted
Loading...