3DS NOOB PARADISE - Ask questions here

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by Cyan, Dec 11, 2013.

  1. _RM_

    _RM_ Member

    Newcomer
    1
    Jun 11, 2018
    Portugal
    hi, I bought a new3ds and the old owner had already unlocked it. In the menu I only have the FBI, I can install the games by the CIA folder without problems.

    my question is, if I can update my 3ds, because to open the e-shop or the browser it asks to update.

    I do not know how the last owner unlocked it, the FBI is in v2.4.2 and the console is v11.2.0-35E.
     
  2. Resaec

    Resaec GBAtemp Fan

    Member
    3
    Dec 19, 2017
    Germany
    Turn off your 3DS, hold SELECT and press the power button.
    If you have Luma3DS installed you will see a black screen and some text.
    On the bottom of the lower screen it will print "Booted from SD via B9S". If you have B9S there you should be good, but wait for someone else to approve.
    If you have B9S you should update it and then you are set to update the OS and Luma
     
  3. _RM_

    _RM_ Member

    Newcomer
    1
    Jun 11, 2018
    Portugal
    Thanks for the answer.
    I have the luma3DS v6.6 but I do not have the option "Booted from SD via B9S" ;(
     
  4. Resaec

    Resaec GBAtemp Fan

    Member
    3
    Dec 19, 2017
    Germany
    What files and folders are there on your SD?

    EDIT: You could also try START + SELECT + X on boot to dump OTP.bin, boot9.bin and boot11.bin
    As far as I know only b9s does this
     
    Last edited by Resaec, Jun 11, 2018
  5. _RM_

    _RM_ Member

    Newcomer
    1
    Jun 11, 2018
    Portugal
    Folders:
    -3ds
    -CIA
    -DCIM
    -files9
    -luma
    -Nintendo 3DS
    -SoundHax

    Files:
    -arm11.bin
    -arm9.bin
    -arm9loaderhax.bin
    -boot.3dsx
    -otherapp.bin
    -ykr9.bin
     
  6. Resaec

    Resaec GBAtemp Fan

    Member
    3
    Dec 19, 2017
    Germany
    I guess you have A9LH installed... but dont quote me on that.
    Wait for someone to verify and if so you could use A9LH to B9S

    Check my previous post, too.

    Copy arm11.bin, arm9.bin and arm9loaderhax.bin from your SD and remove them on the SD.
    Depending on the type of install your DS might not boot anymore proving a A9LH install
    If it boots, turn it off again and try what I posted in the last post
     
    Last edited by Resaec, Jun 11, 2018
    _RM_ likes this.
  7. _RM_

    _RM_ Member

    Newcomer
    1
    Jun 11, 2018
    Portugal
    ty for help :D
    I'll wait for someone else to help me.
     
  8. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    19
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
  9. wbuilder

    wbuilder Newbie

    Newcomer
    1
    Nov 24, 2015
    United States
    just getting started in ROM editing, wondering if someone could link me to a few good tutorials on getting files off of a game cartridge.

    -thanks
     
  10. _RM_

    _RM_ Member

    Newcomer
    1
    Jun 11, 2018
    Portugal
    But so I'm going to do a new installation?
     
  11. chalupabatman

    chalupabatman GBAtemp Regular

    Member
    2
    Nov 21, 2016
    United States
  12. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    19
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Only if you already have A9LH and want to upgrade to B9S. If the console isn't modded yet them go to https://3ds.hacks.guide

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    No, you're going to upgrade from A9LH to B9S.
     
    _RM_ and chalupabatman like this.
  13. chalupabatman

    chalupabatman GBAtemp Regular

    Member
    2
    Nov 21, 2016
    United States
    Thank you! Console is totally unmodded! Glad I asked!

    Will this work on a Linux computer, or will I need to perform this on a Windows machine?
     
  14. chalupabatman

    chalupabatman GBAtemp Regular

    Member
    2
    Nov 21, 2016
    United States
    Is freeshop still working on the 3DS?
     
  15. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    19
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    As long as you can extract 7z and zip archives you'll be fine. If you use the seedminer method, there might be requirements on your computer.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Yes, see the guide in the first post of this thread with instructions for setting it up.
     
    chalupabatman likes this.
  16. Latyana

    Latyana GBAtemp Advanced Fan

    Member
    2
    Jun 7, 2015
    United States
    is it possible to downgrade an old 3ds with a sysnand thats on 11.6?? this old 3ds is on cfw letting you know. when you get asked questions you aint sure of i figured to have an answer.
     
  17. chalupabatman

    chalupabatman GBAtemp Regular

    Member
    2
    Nov 21, 2016
    United States
    Launching safehax I get a failed to read payload error?
     
  18. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    19
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Yes but you would never need to.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Check your files and that you renamed everything that you needed to rename.
     
  19. chalupabatman

    chalupabatman GBAtemp Regular

    Member
    2
    Nov 21, 2016
    United States
    That was it one of my files was not named properly

    For freeshop is there a way to get DLC also?
     
    Last edited by chalupabatman, Jun 12, 2018
  20. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Moderator
    19
    GBAtemp Patron
    Quantumcat is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Yep, go to the installed software section and there are buttons for DLC and updates
     
Loading...