How to play your GameCube games from SD or USB using DIOS-MIOS (Lite)

Discussion in 'Wii - Tutorials & FAQs' started by FIX94, Jan 14, 2012.

Jan 14, 2012
    • Member

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member Since:
    Nov 15, 2011
    Message Count:
    5,190
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    The only thing I can think of is that when you're using Dios Mios you can't do ANYTHING without a drive plugged into USB, not even a retail game. Leave one plugged in and it should work fine.


    • Newcomer

    CesarN642 New Member

    Member Since:
    Feb 17, 2013
    Message Count:
    11
    Location:
    Los Angeles, California
    Country:
    United States
    It worked, thanks a lot Maxternal! But I'm wondering, does DIOS-MIOS Lite need a USB plugged into the Wii? If not, why does DIOS-MIOS need one?
    Last edited by CesarN642, Feb 23, 2013
    • Newcomer

    Anuj071 New Member

    Member Since:
    Feb 23, 2013
    Message Count:
    1
    Country:
    United Kingdom
    Hi! I was just wondering do I need a Game Cube Memory Card? Also, I don't have a disc but is this the message i'm supposed to get?
    Devolution only accepts clean dumps.

    Sorry! I'm playing, Super Mario Sunshine and Super Smash Bros Melee
    Last edited by Anuj071, Feb 23, 2013
    • Newcomer

    Medmu New Member

    Member Since:
    Feb 25, 2013
    Message Count:
    2
    Country:
    Turkey
    I'm a little confused because of clashing bits of information from different sources, so I'm going to ask here. Do I need to have free space on my SD card when using a USB-Drive and DIOS MIOS? I heard from some places that the games are temporarily copied to the SD card. Or does it indeed load the games directly from the USB device.
    • Newcomer

    lwiz New Member

    Member Since:
    Sep 23, 2012
    Message Count:
    55
    Country:
    Finland
    If you have recent loader and Dios Mios (not Lite) the games are not copied but run directly from USB.
    • Member

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member Since:
    Nov 15, 2011
    Message Count:
    5,190
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    DiosMios is to run things off of USB so it actually looks for a USB drive when it starts up.
    DiosMios-Lite runs them off of the SD card and CAN'T run anything off of USB so it doesn't pay any attention to the USB on startup. I guess since the SD card reader is built in on the Wii there's no need for the Lite version to check to see if it's there on startup ... but one way or another the SD version doesn't seem to care if there's an SD card in or not.
    • Member

    b17bomber New Member

    Member Since:
    Jun 15, 2009
    Message Count:
    294
    Country:
    United States
    My gamecube twilight princess freezes at random transition screens. Any fix for this?
    • Newcomer

    Medmu New Member

    Member Since:
    Feb 25, 2013
    Message Count:
    2
    Country:
    Turkey
    Yeah big thanks! I got everything working like a charm now. The only thing I'm still confused about is how to handle my backups of MGS: Twin Snakes. I leave most of my stuff as "game.iso" insubfolders on my HDD, but I haven't found anything about how to handle MGS that way. Am I supposed to put the 2 images in 2 separete subfolders and call them both "game.iso" or a same folder and call them "game1.iso" and "game2.iso" or something similar?
    • Newcomer

    lwiz New Member

    Member Since:
    Sep 23, 2012
    Message Count:
    55
    Country:
    Finland
    In same folder as game.iso and disc2.iso. Disc change should be automatic, just press the button game asks on the controller when it's time to change discs.
    • Newcomer

    Lumbeechief New Member

    Member Since:
    Mar 1, 2013
    Message Count:
    1
    Location:
    Lumberton, North Carolina
    Country:
    United States
    First post sorry about all stupid questions. First of all thanks for the guide. Secondly I'm using wii flow and when I switch over to GameCube and launch the game I'm welcomed by a black screen and I have to restart my wii. If it matters I'm launching games from an sd card not from a hdd like my wii games, suggestions?
    • Member

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member Since:
    Nov 15, 2011
    Message Count:
    5,190
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    There are several things that could be wrong. I'll name some that come to mind.

    - First, make sure you have Dios Mios Lite (SD version) installed instead of just Dios Mios (USB version) and that it's the LAST thing you've installed because if you install any other MIOS or cMIOS it will replace it and it will be gone.
    - Make sure you have a BC v6 installed. That's also involved in the process of running GameCube games and if you have an earlier version still it won't work as well, if at all.
    - Make sure your SD card is formatted to either FAT32 or FAT16 (sometimes just called FAT) with 64k cluster size OR SMALLER. If it's formatted with a bigger cluster size it won't work.
    - There are some SD card, unfortunately, that just don't work with later versions of DML. If you have one you can swap it out for (of any size, just for a test) and see if it works OR try setting up one of the "old versions" of DML mentioned in the guide in the first post. Those are the versions BEFORE that problem with being incompatible started.
    - It could also just be a bad rip, file copy, download, or whatever. Try testing other games and see if they work (maybe they copied better) or get/make another copy of the game. If what broke it was converting it to DiscEX or GcReEx format was what broke it try just copying the whole original disk image into the /games/blahblah folder and renaming it to "game.iso", replacing the file that's already in there with the same name (in the toolbox, this is basically what the "raw" format is, which should be the most compatible for most games. ... or you could have a game that just isn't compatible at all. Some aren't.
    • Newcomer

    chris443992 New Member

    Member Since:
    Mar 3, 2013
    Message Count:
    2
    Location:
    Port Moody, British Columbia
    Country:
    Canada
    Hey. I've been working on this for about two days now and I'm struck. I have followed at least three different guides trying to get this to work on my wii. I installed DIOS MIOS 2.8, and I'm using the latest CFG Usbloader. My problem is that everytime I load a GC game, I get a black screen. I must then hard reset my wii. I have devolution turned on, and NMM on as well. I've checked the compatibility of the two games I have so far (Kirby's Air Ride, and Pokemon Colosseum), and they are compatible. I am using USB method, with the GCMs ran through DiskEx then put into the games folder. Any reason as to why I continue to get this black screen?

    My external HD is formatted to fat32 with 32 cluster size.
    • Member

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member Since:
    Nov 15, 2011
    Message Count:
    5,190
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    First off, this guide is to use DM(L) to run the GC games. If you have devolution on it will use devolution INSTEAD of DM(L) to try to run the games. IF you have the loader.bin for devolution in place the FIRST TIME it will show a black screen and flash the drive light requesting that you insert the retail disk to "install" that disk image for use with Devolution.

    Also, even if it is running DM(L), there are many games that don't work with NMM and need a real memory card to function properly.

    Another thing, the games you have happen to be ones that prove problematic. I'd say the best way is just to rename the original GCM to "game.iso" and replace the existing /games/blahblah/game.iso file you have on the Wii hard drive. that'd be the most compatible.
    • Newcomer

    chris443992 New Member

    Member Since:
    Mar 3, 2013
    Message Count:
    2
    Location:
    Port Moody, British Columbia
    Country:
    Canada

    Ok. I will give that a try. If that doesn't work do you think I should switch from Devolution to DM(L)? Would I just need to go dowload the Lite version for that? Is there any changes needed for my CFG loader? After reading a lot of guides I'm surprised I don't know a difference between devolution and dml. Also, does it make a difference as to what iOS I install it into? I know my loader uses a different iOS that's why I ask.

    Update: So I tried the original .iso with no success. I switched over to DML and now when I tried Kirby Air Ride, it worked! Unfortunately I had to move it over to my measly 2gig SD card.. Is DML compatible at all with USB? I ran into another snag as well. My disk for pokemon Colosseum is beyond repair. I tried loading the .iso through neogamma but it loaded the Kirby Air Ride disc I had in the wii.... ? I then switched the disc with a wii game and now I get a fatal error.

    Thankyou for moving me a step closer to my goal!
    Last edited by chris443992, Mar 4, 2013
    • Newcomer

    gooddegenerate New Member

    Member Since:
    Sep 23, 2012
    Message Count:
    65
    Country:
    United States
    I have a strange issue that no one else seems to have.

    I have an external hdd formatted to fat32 and I have the games folder and everything set up perfectly. The gamecube games work perfectly fine when I use DM(L), but it takes like 15 minutes to transfer a game over after I've removed it from the SD so I decided to try regular dios mios for usb.


    The games work perfect, or so it seemed. After I play for about 45 minutes (sometimes I can play for 3 hours before this occurs), the wii just shuts off by itself. In windwaker specifically, if I leave the game idle and don't touch buttons it shuts off after about 7 minutes precisely. This troubles don't occur on my SD card. I have dios mios 2.8 and usb loader gx r1209

    However, I would prefer to play the games from usb considering it saves a bit of time not having to transfer the files to SD all the time.


    WAIT... I just noticed something that could be of great importance.. On the dios mios download page, there are two kinds of dios mios downloads. One is called real nand and the other one is called *NEEK DI.. I download and use real nand.. is this the correct one? And if so, why do I get this issue?
    • Member

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member Since:
    Nov 15, 2011
    Message Count:
    5,190
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    Real NAND is correct. It seems to me your HDD might be set to go to sleep when it's not used for a long time. Maybe you could go look at the web site of the company that made the drive and see if there's a configuration app for it to turn the sleep timer off or set it to a much longer waiting time.
    • Newcomer

    gooddegenerate New Member

    Member Since:
    Sep 23, 2012
    Message Count:
    65
    Country:
    United States
    It turns off at random times though.. could that really be the issue?
    • Newcomer

    gooddegenerate New Member

    Member Since:
    Sep 23, 2012
    Message Count:
    65
    Country:
    United States
    oh.. I download the manager and its got inactivity power options.. should I change the option to never? It's set to 5 minutes.
    • Member

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member Since:
    Nov 15, 2011
    Message Count:
    5,190
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    What makes me think that is what you said about leaving Wind Waker for 7 minutes. Your disk could have a 7 minute sleep timer. The other ones it might just be in places where you haven't gone into a next room or something else where it hasn't needed to read from the disk for a while. It's hard to tell exactly when a game's going to try to load something new. A lot of times it loads things beforehand and just keeps them in memory until is uses them so you never know how long it keeps them.

    If you have the drive activity light option turned on you should be able to see your drive light flashing every time it's reading from the disk. You may be too concentrated on the game to notice when it happens but if it spends a long time without flashing before it shuts off that could be it.

    Just an educated guess, though. I could be wrong. Other people have had similar problems but I'm not sure if it freezes for them or shuts off, gives an error screen or what.
    • Member

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member Since:
    Nov 15, 2011
    Message Count:
    5,190
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    Yeah, if it has a never option that would be best. It won't hurt anything and even if it doesn't fix it, at least you've eliminated a possibility.

SPONSORED LINKS
 

Share This Page