Gameboy Micro to NGC

Discussion in 'GBA - Hardware, Devices and Utilities' started by rolfke, Jun 8, 2010.

Jun 8, 2010

Gameboy Micro to NGC by rolfke at 6:54 PM (4,090 Views / 0 Likes) 22 Comments

    • Newcomer

    rolfke New Member

    Member Since:
    May 26, 2006
    Message Count:
    16
    Location:
    Belgium
    Country:
    Belgium
    EDIT:Problem Solved: Solution will be posted here when it's done. (please wait +- 6days for this, 'cause I won't have much time on my hands within the next 5 days)


    Hi everyone,
    Like many gameboymicro owners, I want to be able to connect mine to a gamecube.
    If you are one of them, you've probably seen Cheap Ass gamer's solution that shows you one possibility.
    I'm willing to give that one a try,

    Short overview of my situation;
    I have:
    • Wii (with LoZ:Four Swords)
    • Gamecube+gameboyplayer
    • 2 GBA's (purple and pink)
    • 1 GBmicro
    • 5 GBA->NGC link cables (one of them is the official one)
    • (and 1 "fourplayer-multiplayer" GBA link)
    So you can see i'm so close to be playing four swords with 4 players!
    All i need is a GBmicro->NGC cable, hence the reason why I made this topic.


    EDIT: the following theoretical solutions would have only worked with official nintendo link cables so this isn't an option for many people i think

    WARNING! Spoilers inside!



    PLACEHOLDER FOR GAMEBOYMICRO CABLE GUIDE

    WARNING! Spoilers inside!


    • Member

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member Since:
    May 16, 2008
    Message Count:
    4,378
    Country:
    Antarctica
    • Newcomer

    rolfke New Member

    Member Since:
    May 26, 2006
    Message Count:
    16
    Location:
    Belgium
    Country:
    Belgium
    Thanks!
    The nintendo.com store accepts U.S. & Canadian orders only
    The European Nintendo store doesn't sell the convertors :/
    Or anything, really, they only give some information about it...

    Thanks for the ebay link though!
    I totally forgot about that one [IMG]
    I'll try to find one that also ships to europe
    • Member

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member Since:
    May 16, 2008
    Message Count:
    4,378
    Country:
    Antarctica
    you will have to look on ebay or get someone to buy it and sell it to you if the US/CA shop is the only place that sells the converter. It might cost more than it is worth getting someone to buy it for you.


    For the cable, you should ask if he sends to EU or states only.




    It is not an official cable, but I did find this:
    http://cgi.benl.ebay.be/GBM-Game-Boy-Micro...=item53dba7c79a
    • Newcomer

    rolfke New Member

    Member Since:
    May 26, 2006
    Message Count:
    16
    Location:
    Belgium
    Country:
    Belgium
    Thanks!
    I ordered two of them [IMG]
    I think i'll have to go with the soldering solution, if i can't find the convertor
    (and if i can find it, there's also a limit on the money i want to spend on this)
    If it works, i'll post my findings here!
    • Newcomer

    rolfke New Member

    Member Since:
    May 26, 2006
    Message Count:
    16
    Location:
    Belgium
    Country:
    Belgium
    OWH YEAH!!
    Thanks to this site http://www.mksmks.de/technical/gbmtocube.htm
    I've been able to construct my own GameboyMicro -> NGC cable! [IMG]
    Though I had to do some things quite different [IMG]

    I'll post a report on this for people that might find this usefull.
    I took a lot of pictures, so here's proof that it's possible [IMG]

    EDIT:
    Oh and i'll also take a picture of the cable itself ofcourse [IMG]
    (yeah i'm sorry, i'm just so euphoric it works I had to tell someone [IMG])

    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    [IMG]
    • Member

    Shadow-Zero New Member

    Member Since:
    Jul 21, 2006
    Message Count:
    101
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Didn't the GBM-Gamecube link NOT work when using the GBM-GBA converter cable?

    In any case, I'm trying to mod this cable as well now, but I discovered the cheapassgamer method will not work for me since my GBM link cable does not have pin 2 wired >_<
    Am looking at your guide now and totally destroying my GBM link cable, but man, it's quite a hassle so far!
    Can you perhaps expand your guide with more text and explenation?
    Last edited by Shadow-Zero, May 12, 2013
    • Member

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member Since:
    May 16, 2008
    Message Count:
    4,378
    Country:
    Antarctica
    your likely refering to this:
    [IMG]

    It is only good why you are connecting 4 GBMs together, which has nothing to do with a GBM to GC connector which uses all pinouts.
    • Member

    Shadow-Zero New Member

    Member Since:
    Jul 21, 2006
    Message Count:
    101
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Are we talking about the same thing?
    For the GBM-GC link cable mod, the GBM link cable has to have pin 1, 2, 3 and 6 wired so it can be soldered on a GBA-GC cable. I cut my third party GBM link cable in half, but it doesn't have pin 2 wired, so I can´t solder it like that.
    See also:
    http://www.cheapassgamer.com/forums/showpost.php?p=10733459&postcount=364
    http://www.mksmks.de/technical/gbmtocube.htm

    Rolfke didn't cut the cable in half, but just stripped off the GBM connector, but I'm not really sure what he did exactly.
    I've started stripping the plug myself, but it's a helluvajob. I can try to find an official GBM link cable, or get a 4-player third party (which should have all the necessary wires connected).
    • Member

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member Since:
    May 16, 2008
    Message Count:
    4,378
    Country:
    Antarctica
    If you don't have a 2 pin, it is likely you have a cable for only charging and not for linking.
    • Member

    Shadow-Zero New Member

    Member Since:
    Jul 21, 2006
    Message Count:
    101
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Last edited by Shadow-Zero, May 13, 2013
    • Member

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member Since:
    May 16, 2008
    Message Count:
    4,378
    Country:
    Antarctica
    Magic words here is 2 player link. If you want to use it on the GC, you need all 6.

    If your asking how to make your own multi link cable for GBM, you should have made your own post rather than necro this one.
    Last edited by how_do_i_do_that, May 13, 2013
    • Member

    Kouen Hasuki Kouen the Cyber Husky

    Member Since:
    Jan 9, 2013
    Message Count:
    1,319
    Location:
    Gaming Bunker
    Country:
    Norway
    My guess would be, and correct me if I am wrong that Given you charge your Micro from the same comm port that could have something to do with there being charge only cables since that is the only way to charge it
    • Member

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member Since:
    May 16, 2008
    Message Count:
    4,378
    Country:
    Antarctica
    Kouen Hasuki likes this.
    • Member

    Kouen Hasuki Kouen the Cyber Husky

    Member Since:
    Jan 9, 2013
    Message Count:
    1,319
    Location:
    Gaming Bunker
    Country:
    Norway
    I actually have one of those, looks exactly the same too xD
    • Member

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member Since:
    May 16, 2008
    Message Count:
    4,378
    Country:
    Antarctica
    I got 2 that are cheaply made, has only the wires for power only. The ones I got back in the day were better made, had pinouts for all 6.
    • Member

    Kouen Hasuki Kouen the Cyber Husky

    Member Since:
    Jan 9, 2013
    Message Count:
    1,319
    Location:
    Gaming Bunker
    Country:
    Norway
    for me well I wanted it for charging and thats it so it didnt bother me much
    • Member

    Shadow-Zero New Member

    Member Since:
    Jul 21, 2006
    Message Count:
    101
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Are you even reading my posts???
    'Only' pin 1, 2, 3 and 6 are needed for GC connection. I'm trying to accomplish the exact same thing as Rolfke. My GBM link cable has pin 3, 4, 5, 6 wired so I can't use it for TCCPhreak's version of the mod (which is the best mod to perform with third party cables).

    And a GBM link cable is not an USB charge cable. How can you even expect me to mistake a GBM link cable for an USB charge cable??? And how can you think I would want to make a GBM link cable from a USB charge cable lol! You can't connect an USB plug to a GBM for linking now can you?

    Don't read this angrily, but I just don't understand you don't understand my posts...

    To add to that:
    [IMG]
    If I'm not mistaken, charging is via the outer pins (0 and 7, if you like).

    So in short, I want to make a GBM-GC link cable, by merging a GBM link cable with a GBA-GC link cable (as Rolfke describes in this topic).
    • Member

    how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Member Since:
    May 16, 2008
    Message Count:
    4,378
    Country:
    Antarctica
    One of the cables on a multi-link cable will be the one you will likely want to use. The others are the ones on the daisy chain. If your getting the one without the 2nd pin, it is likely your getting one on the chain. You might end up destroying all of them just finding the one you want to use.

    Fastest way is to open up the central square where you can see the wires split off and solder your GC cable to that.

    I don't remember where I picked this one up but I did find one where the GC cable is already attached to a multi-link cable.
    [IMG]
    • Member

    Shadow-Zero New Member

    Member Since:
    Jul 21, 2006
    Message Count:
    101
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Not all GBM link cables have the 'central square'. And as TCCPhreak posted on CheapAssGamer, he got a 4-player GBM cable where all 4 had pin 2 wired, so 4 tries to mod the cable ;)
    But I'm waiting for an 'official' one from eBay from Hong Kong, see how official it really is... (I don't hold my hope up high).

Share This Page