EZ-FLASH IV

Discussion in 'General Tutorials' started by RoMee, May 2, 2011.

May 2, 2011

EZ-FLASH IV by RoMee at 4:06 PM (89,085 Views / 3 Likes) 118 replies

  1. Newcomer1029

    Newcomer Newcomer1029 Newbie

    Joined:
    Dec 26, 2013
    Messages:
    9
    Country:
    Germany
    First of all: Thanks a lot for your reply!

    Wow! You were right! The sav.files were in the drive_c folder. Now i can finally save games! Thank you!
    I forgot to say that all ROMs I tried worked perfectly, even without the proper sav.files. I had no problem playing them!
    The only problem was just that I had no sav.files. But fortunately you solved it! :)
    But I do not like the fact that the GBA screen that normally appears after you load a game in the EZ Flash IV is not there!
    This is not a huge problem but I want to solve that too! The games start just immediately after loading the game without showing the GBA screen with the nice sound and I do not like that. It seems that they were not patched properly with the EZ Flash IV Client because I cannot also do the soft reset with the A+B+L+UP buttons. Do you know how to solve that? (Both)
    And yes, your assumption is right, I use a miniSD to a miniSD Adapter!
    It seems that you know a lot about Wine and how it works properly. Did you try to get the Client work with Linux?

    I could try to use GBATA but I want first to try to get rid of all that weird problems. I hope that you, Fast6191, or somebody else will answer my questions!
     


  2. FAST6191

    Reporter FAST6191 Techromancer

    pip
    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    22,582
    Country:
    United Kingdom
    My bad I lost my train of thought halfway through my previous reply.

    Anyway the screen thing. Sounds like you have one of the soft reset loaders (I thought you meant the screen was corrupt and did not load further -- that is usually the sign of a micro to miniSD adapter causing troubles, sounds like you were one of the lucky ones as far as far as such things go), later versions were manually hardcoded to hard reset to work around a bug. modulo's reset loader which you can get from http://filetrip.net/nds-downloads/flashcart-files/download-ez4-client-2009-04-03-f31119.html should be one of them if you really want to see the screen (personally I see it as several extra seconds for no great gain but as ever we do not consult me when it comes to what looks pretty and what does not). If you are using a custom skin or have not updated the loader this might be why.

    Now where you can get EZ4Client kind of working on Wine I would be quite impressed if you could do the skinning tools. Kuwanger made a nice python script that does a fair bit but most of the skinning stuff is some nice stuff coded in various forms of visual basic. Alternatively many people like this skin http://ezflash.sosuke.com/viewtopic.php?f=13&t=17257 which should come with hard reset to load stuff and gain you that logo screen.

    On soft reset. Personally I never used it but I guess if you have a DS lite then you might want to spare you power switch. I assume you checked the soft reset button in EZ4Client. From there it was usually just a matter of using the program as normal.
    Sadly there is a bug in EZ4Client that causes you to be unable to change the soft reset keys, however if you navigate to the c:\windows\temp\ directory you will find a file called EZ4para.ini in it which should be able to be edited.
    I assume you checked the

    EZ4Client and wine. I managed to get it going as a proof of concept and a few other people got some stuff done. Frankly though I have windows machines I keep around for this sort of legacy stuff and as long as you are not patching large DS games the EZ4Client program is really light on memory so I would probably just use a virtual machine (they have great USB options these days) rather than fiddle with WINE.
     
  3. Newcomer1029

    Newcomer Newcomer1029 Newbie

    Joined:
    Dec 26, 2013
    Messages:
    9
    Country:
    Germany
    Excellent! Now I can play my ROMs also with the (useless :) ) GBA screen. Thanks for the help and also for the skinning tools! I found the skin very nice and the letters are easy to read. There remains just the thing with the soft reset. It still does not work and I am not interested in changing the soft reset buttons but thanks for the information! I checked the EZ Flash IV Client and the soft reset key but I still do not understand why I cannot do a soft reset while I am playing my ROMs.
    I play just GBA games on the EZ Flash IV because I have a flashcart for DS games, so I am not interested in playing them in the EZ Flash IV...

    I hope that you have an explanation also for that!
     
  4. Newcomer1029

    Newcomer Newcomer1029 Newbie

    Joined:
    Dec 26, 2013
    Messages:
    9
    Country:
    Germany
    Sorry, I made a little mistake. The soft reset works normally without any problems! Just in some games it does not work as it should but that is not as important as the fact that it works in most of the games I tried! Thanks a lot for your replies!
     
  5. crea

    Member crea GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    100
    Country:
    Liechtenstein
    I can highly recommend "FATSort.exe" (search it) with EZ4 to get all files in alphabetical order.
     
  6. Traumkampfer

    Newcomer Traumkampfer Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    35
    Country:
    United States
    So, I followed the tutorial and put the .bin file in my cart, put the cart in my GBA, turn it on, and all i get is the GBA turning-on video. My Mini SD card is formatted to FAT16, im holding the R shoulder button, and nothing.

    I then tried putting a game on it using the patcher, turn the GBA on, still just get the GBA turning-on screen :c

    I even bought the card from NDScard.com (I think that was the name, it was your sponsor)
     
  7. thaddius

    Member thaddius Charmander is not pleased.

    Joined:
    May 5, 2008
    Messages:
    1,329
    Country:
    Canada
    If you're just getting the GBA boot sequence then I'd guess the card isn't in properly.
     
  8. Traumkampfer

    Newcomer Traumkampfer Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    35
    Country:
    United States
    Sorry, forgot to update here. I managed to fix my card using a Q-tip and nail polish remover. Apparently my cart had bad connections and just needed a little cleaning.
     
  9. xcrimsonstormx

    Member xcrimsonstormx He called me a Nerd, I called him an Ambulance.

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    580
    Location:
    The Internet
    Country:
    United States
    Where migth be the best place to purchase an EZ-Flash? I am wanting to get one just not quite sure where, I live in US by the way.
     
  10. Traumkampfer

    Newcomer Traumkampfer Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    35
    Country:
    United States
    Well, I got mine from NDScard.com(the sponsor of this site), and the card didnt work on arrival. I mean, if your ok with fiddling around with the card, then id say by all means buy from there, since an EZ Flash IV is only 42$ there and i got mine in 12 days.
     
  11. Joe88

    Member Joe88 [λ]

    Joined:
    Jan 6, 2008
    Messages:
    11,394
    Location:
    NYC
    Country:
    United States
  12. xcrimsonstormx

    Member xcrimsonstormx He called me a Nerd, I called him an Ambulance.

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    580
    Location:
    The Internet
    Country:
    United States
  13. Cactuar

    Member Cactuar GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 8, 2007
    Messages:
    115
    Location:
    California
    Country:
    United States
    RHS ships fast. I wouldn't hesitate to order from them again when I need to
     
  14. kmno

    Newcomer kmno Member

    Joined:
    Aug 23, 2013
    Messages:
    41
    Country:
    Mexico
    Hi after a minor fuck up (no so minor in retrospective) everytime I boot my GBA it tells me about an error and then if I boot it again it tellms me there is a FAT error and I don't know what the fuck happened, I already erased the file I think caused the problem, backed up what I know was ok before the problem and even after I formated my SD several times and put every file there again the problem returs, anyone know what could have happened? I could share the files if needed so you could maybe help me.
     
  15. Pokefan12
    This message by Pokefan12 has been removed from public view by Sicklyboy, Jun 29, 2014, Reason: Advertising.
    Jun 28, 2014
  16. silveraven

    Newcomer silveraven Newbie

    Joined:
    Oct 3, 2014
    Messages:
    3
    Country:
    Malaysia
    Hi, I recently bought an EZ-Flash IV from a seller on Aliexpress and it just arrived today. I followed this tutorial using the updated ezfla_up.bin file from http://www.ezflash.cn/downloads/. However, when I held the R button and turned on my GBA, I got:

    "Updating Eraseing_OK"
    "Restart No_Loader_Found"

    I'm not sure what I'm doing wrong... I have formatted my 2GB miniSD card to the FAT system (I'm using Windows). Can anyone advice?

    ***UPDATE***

    Eh, never mind. It would seem that there's a problem between the miniSD and cart contact. I used a microSD+adapter and it is working fine now! Very surprised considering how everyone prefers miniSD over microSD.
     
  17. Metroidfan26

    Newcomer Metroidfan26 Newbie

    Joined:
    Oct 16, 2014
    Messages:
    6
    Location:
    Minnesota
    Country:
    United States
    okay so I have been having trouble with my EZ flash 4. I followed your tutorial, and extracted the file. Then I copy and pasted the ezfla_up.bin file to my micro sd. And every time I get this message, regardless if there is even a micro sd in the cartage.

    Find_ezfla_up.bin, updating
    Eraseing_ok

    Write_complete

    Restart
    No_Loader_found

    fat initial 0

    PLEASE HELP!!!
     
  18. Erik Diguez Tellez

    Newcomer Erik Diguez Tellez Newbie

    Joined:
    Jul 15, 2015
    Messages:
    1
    Country:
    Mexico
    Hi there im new in the forum i have a problem with pokemon Emerald, when i convert and apply the save patch on the EZ CLIENT the save changes from Flash 128k to Flash 64k :( and now when i try to save it says that my save is erased due corruption or damage, please help
     
  19. almmiron

    Member almmiron GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 9, 2012
    Messages:
    123
    Country:
    Brazil
    The gba games that communicates with ds (on ds fat and dslite) works with ez-flash IV? I remember using supercardmini flash card, and nothing could be done. Also, gba link to gamecube will work? Someone tried? I've buyed from China a flash card named "NDS & GBA 128M". This flash card only allows one rom at time, and with this I was able to play wind waker on gamecube with the minimap, and also connect metroid prime to fusion, and connect castlevania gba to castlevania ds.
     
    Last edited by almmiron, Aug 24, 2015
  20. TecXero

    Member TecXero Technovert

    Joined:
    Apr 13, 2014
    Messages:
    2,814
    Location:
    Mainframe
    Country:
    United States
    EZ4 also works with gamecube link for some games. Like, for example, connecting Metroid Prime and Metroid Fusion, just boot Metroid Fusion with L + A instead of just selecting it with A, then when the GBA BIOS shows up, just press Start + Select.
     
    Last edited by TecXero, Aug 24, 2015
    almmiron likes this.
  21. almmiron

    Member almmiron GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 9, 2012
    Messages:
    123
    Country:
    Brazil
    Sorry, my first phrase has reedited, i asked if "The gba games that communicates with ds (on ds fat and dslite) works with ez-flash IV". In you quote, i'm atesting. Please reedit you quote, and I'll reedit this.
     

Share This Page